Чехія та Росія залишать у своїх посольствах по сім дипломатів

Чехія та Росія залишать у своїх посольствах по сім дипломатів

Укрінформ
Чехія та Росія узгодили загальну кількість працівників диппредставництв, які мають залишитися у столицях.

Про це повідомляє МЗС Чеської Республіки, передає Укрінформ.

«Російська сторона вирішила обмежити кількість так званих місцевих сил (тобто російських працівників посольства та «Чеського дому» в Москві, які працюють згідно з місцевим законодавством) в посольстві Чеської Республіки в Москві відовідно до кількості чеських працівників у посольстві Російської Федерації в Празі», - йдеться у повідомленні.

У чеському МЗС зауважують, що ці працівники в Москві виконували службову діяльність і не брали участі у безпосередньому виконанні дипломатичних та консульських функцій посольства Чехії. Для Чехії цей крок створює значні техніко-адміністративні труднощі, тому МЗС змушене включити цей факт скорочення до майбутніх переговорів про паритет чисельності персоналу в обох посольствах, заявили у зовнішньополітичному відомстві.

Читайте також: Прага виконує ультиматум і «вирівнює» кількість російських дипломатів

Таким чином, у посольствах у Москві та Празі залишиться рівна кількість людей: по 7 дипломатів, 25 технічних працівників і 19 адміністративно-технічних працівників.

Для чеської сторони це створює суттєві труднощі, адже, за даними ЗМІ, якщо в посольстві Чехії та «Чеському домі» у Москві нині працює близько 110 громадян Росії, а в російському посольстві в Празі - близько 20 громадян Чехії.

Напередодні новий глава МЗС Чехії Якуб Кулганек заявив, що до 31 травня Прагу мають залишити 63 працівники російського посольства (додатково до 18 дипломатів, які відбули до РФ раніше). У посольстві Росії в Празі наразі 27 дипломатів та 67 адміністративно-технічних працівників.

Як повідомлялося, дипломатичний скандал вибухнув увечері 17 квітня, коли уряд Чехії оголосив про вислання 18 російських дипломатів, викритих як агенти спецслужб, що працювали в Празі під дипломатичним прикриттям. Москва у відповідь вислала 20 працівників посольства Чехії, серед яких 16 дипломатів.

У середу чеська сторона висунула ультиматум з вимогою повернути назад усіх своїх депортованих працівників, а в разі відмови – привести кількісний склад посольств обох країн у відповідність.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-