Організація

Організація "Вільний Ідель-Урал" поскаржилася в ООН на владу Мордовії

Укрінформ
Громадська платформа "Вільний Ідель-Урал" звернулася до Верховного комісара ООН з прав людини з проханням допомогти домогтися реальних дій від влади російської Мордовії в справі спорудження пам'ятника ерзянському полководцю Інязору Пургазу.

Про це повідомляє "Idel.Реалії".

"Минає 500 днів відтоді, як керівництво Республіки Мордовія прийняло до розгляду звернення "Вільного Ідель-Уралу" про можливість спорудження пам'ятника ерзянському полководцю Інязору Пургазу. Досі чиновники не виділили земельну ділянку під монумент, гроші на який зібрав ерзянський народ. Незважаючи на відсутність позитивного рішення про виділення земельної ділянки, "Вільний Ідель-Урал" продовжує шукати шляхи реалізації свого задуму. З цією метою співзасновник громадського руху Сиресь Боляєнь звернувся до Офісу Верховного комісара ООН з прав людини з проханням допомогти реалізувати право ерзянського народу на збереження ерзянської культури і вшанування власних національних героїв", - наголосили в організації.

У громадській структурі вказують на дискримінацію ерзян у Росії.

"На жаль, ерзя позбавлені тих прав, якими в Російській Федерації наділені росіяни. На словах у нас рівність. Це тільки на словах. Як тільки доходить до конкретних, нехай і дрібних справ, влада відвертається від ерзян. Один з таких прикладів - пам'ятник Інязору Пургазу, який нам не дають встановити в Саранську", - заявляють в організації.

У структурі заявляють, що розв'язання питання затягується місцевою владою.

"Офіційна позиція - "влада вивчає це питання". Вивчає роками. Спробували б вони роками "вивчати питання" встановлення пам'ятника воїнам Російської імператорської армії (РІА). Ні, з імперською спадщиною у нас все вирішується шляхом максимального сприяння. Саме тому пам'ятник воїнам РІА вже стоїть у Саранську. Його відкривали з помпою під імперським триколором. А потреби ерзян залишаються непочутими", - констатує співзасновник організації "Вільний Ідель-Урал" Сиресь Боляєнь.

Інязор Пургаз - ерзянський військовий і державний діяч першої половини XIII століття, ерзянський князь, національний герой ерзян. Пургаз очолював ерзянську державу, яку літописці називали "Пургасовою волостю".

4 квітня 2018 року Сиресь Боляєнь від імені громадського руху "Вільний Ідель-Урал" звернувся до глави Республіки Мордовія Володимира Волкова з проханням посприяти у встановленні пам`ятника Інязору Пургазу.

25 травня Боляєнь отримав відповідь від заступника керівника адміністрації - начальника відділу внутрішньої політики адміністрації глави Республіки Мордовія Олександра Ратникова, в якій зазначалося, що в Мордовії здійснюється робота зі збору та аналізу відомостей про історичних діячів, які залишили помітний слід в історії мордовського краю, зокрема про Пургаза.

Попри повторні звернення "Вільного Ідель-Уралу", клопотання про виділення земельної ділянки під пам'ятник Інязору Пургазу не задоволено.

Читайте також: Україна засудила затримання громадян Грузії на окупаційній лінії з Південною Осетією

Як повідомлялося, громадська платформа "Вільний Ідель-Урал" була створена в березні 2018 року в Києві. Член правління Всетатарського громадського центру (ВТГЦ) Рафіс Кашапов і представники української общини ерзя Боляєнь Сиресь (Олександр Болькін) і Ожомасонь Кирдя (Ростислав Мартинюк) об'єдналися з метою привернення уваги до проблем корінних народів Поволжя та Уралу. Основні принципи платформи - ненасильницькі дії в рамках міжнародного права з метою домогтися реалізації державного суверенітету татар, башкир, удмуртів, марійців, чувашів, ерзян, мокшан.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-