Польська PGNiG очікує на рішення арбітражу проти Газпрому до кінця року

Польська PGNiG очікує на рішення арбітражу проти Газпрому до кінця року

Укрінформ
Польська державна нафтогазова компанія PGNiG очікує, що суперечку з російським Газпромом щодо ціни на газ у Стокгольмському арбітражі буде розв’язано до кінця року.

На цьому наголосив голова правління PGNiG Пьотр Возняк, інформує Польське радіо.

“Голова PGNiG Пьотр Возняк очікує рішення Стокгольмського арбітражу ще в цьому році, а, можливо, навіть у найближчі дні”,- підкреслює радіо.

Читайте також: Верховний суд залишив без задоволення скаргу Газпрому про штраф у 171 мільярд

Як зазначив Возняк, арбітраж має всю необхідну інформацію для розв’язання суперечки. За його словами, Газпром має “слабку переговорну позицію” у суді, а польська сторона переконана у своїй правоті.

“Тому росіяни намагаються зволікати. Ми оцінюємо, що це для нас добрий сигнал”,- наголосив Возняк.

Читайте також: Польща підписала зі США 24-річний контракт майже на 40 мільярдів кубів газу

Як інформувалося, нинішня ціна на російський газ, на переконання польської компанії, не відповідає ринковій, а тому в 2014 році PGNiG ініціювала перегляд контракту з Газпромом. Після невдалих переговорів PGNiG у лютому 2016 року подала позов проти російської компанії до Стокгольмського арбітражного суду.

Стокгольмський арбітраж у червні підтримав обгрунтованість вимог PGNiG у суперечці з Газпромом щодо необхідності зниження ціни на природний газ для Варшави. Cуд у проміжному вироку врахував ключові аргументи PGNiG, які вказують на необхідність зниження контрактної ціни, і відкинув формальні аргументи Газпрому, спрямовані на збереження нинішніх, неринкових цінових умов у Ямальському контракті. Після цього Газпром подав скаргу на це рішення, а польська компанія назвала це “цілеспрямованим затягуванням справи”. 

Читайте також: Польська PGNiG не продовжуватиме контракт з Газпромом

Так званий Ямальський контракт між Польщею та Росією, що був підписаний в 1996 році, передбачає поставки щороку близько 10 млрд кубометрів газу. Згідно з вимушеною формулою “бери або плати” (take-or-pay), яку Газпром нав'язав польській компанії, PGNiG мусить купувати щороку (до 2022 року) не менш ніж 8,7 млрд кубометрів газу.

Зараз Польща намагається диверсифікувати джерела поставок енергоносіїв, зменшуючи залежність від Росії. Для Польщі ключовим є будівництво Балтійського трубопроводу (Baltic Pipe), яким з 2022 року Варшава має намір постачати на польський ринок газ із Норвегії. Польща також купує зріджений газ (LNG), який торік становив 13% портфелю, завдяки імпорту газу із США, Катару та Норвегії. Останнім часом країна підписала декілька контрактів з американськими компаніями щодо постачання зрідженого газу із США.

Фото: pulshr.pl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-