Польська PGNiG не продовжуватиме контракт з Газпромом

Польська PGNiG не продовжуватиме контракт з Газпромом

Укрінформ
Польща не продовжуватиме контракт, який закінчується у 2022 році, з російським Газпромом.

Як заявив на прес-конференції у Варшаві голова правління компанії PGNiG Пьотр Возняк, американський скраплений газ LNG для Польщі буде на понад 20% дешевшим, ніж російський, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"На щастя, у нас закінчується контракт із східним постачальником (так званий Ямальський контракт з Газпромом в 2022 році – ред.) і це не підлягає опротестуванню. Цей контракт просто завершиться", - зазначив Возняк.

Читайте також: Польська PGNiG подала на Єврокомісію до суду через угоду з Газпромом

Він підкреслив, що Польща постачатиме газ з шельфу Північного моря газопроводом Baltic Pipe, реалізовуватиме довгострокові контракти з американськими компаніями на постачання скрапленого газу, а також максимально розвиватиме власний газовидобуток.

Голова правління PGNiG повідомив, що компанія купуватиме у США скраплений газ на понад 20% дешевше, ніж зараз коштує російський природний газ.

Як інформувалося, PGNiG підписала два довгострокові контракти на постачання скрапленого газу із США. Кожна з угод передбачає закупівлю Польщею щороку приблизно 1,35 млрд кубометрів газу (1 млн тон LNG) упродовж 20-ти років. Для обслуговування контрактів в американському штаті Луїзіана буде створено додаткові виробничі потужності, будівництво яких завершиться не раніше ніж у 2022 та 2023 роках відповідно.

Читайте також: Польська PGNiG підписала два контракти на купівлю скрапленого газу зі Штатів

Так званий Ямальський контракт між Польщею та Росією, що був підписаний в 1996 році, і згодом був продовжений, передбачає поставки щороку близько 10 млрд кубометрів газу. Згідно з вимушеною формулою "бери або плати" (take-or-pay), яку Газпром нав'язав польській компанії, PGNiG мусить купувати щороку (до 2022 року) не менш ніж 8,7 млрд кубометрів газу.

Фото: Коммерсантъ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-