Верховний суд залишив без задоволення скаргу Газпрому про штраф у 171 мільярд

Верховний суд залишив без задоволення скаргу Газпрому про штраф у 171 мільярд

Укрінформ
Верховний суд залишив без задоволення Касаційну скаргу ПАТ «Газпром» на стягнення Антимонопольним комітетом України з російського газового монополіста 171 млрд грн штрафу.

Відповідна постанова Верховного суду від 14 листопада 2018 року оприлюднена в Єдиному реєстрі судових рішень.

"Касаційну скаргу публічного акціонерного товариства "Газпром" (публичного акционерного общества "Газпром") залишити без задоволення, а ухвалу господарського суду міста Києва від 19.06.2018 та постанову Київського апеляційного господарського суду від 30.08.2018 у справі № 910/18299/16 - без змін. Постанова набирає законної сили з моменту її прийняття, є остаточною і оскарженню не підлягає", - йдеться в резолютивній частині рішення.

Як зазначається у рішенні, судові акти попередніх судових інстанцій залишені без змін як такі, що були ухвалені з додержанням норм матеріального та процесуального права.

Як повідомлялося, 2016 року Антимонопольний комітет України вирішив накласти на російський «Газпром» штраф на суму 85,9 млрд грн, або близько 3,2 млрд дол., через порушення законодавства про захист економічної конкуренції. «Газпром» пройшов всі судові інстанції, проте суди залишили без розгляду скарги російської компанії.

Читайте також: Чому Газпрому таки доведеться домовлятися з Нафтогазом

Згодом АМКУ нарахував 100% пені на 85,9 млрд грн штрафу ПАТ "Газпром" на суму 85,966 млрд грн.

У грудні 2016 року Господарський суд Києва задовольнив позов АМКУ про примусове стягнення штрафу і пені з «Газпрому» на суму 172 млрд грн.

На початку березня міністр юстиції Павло Петренко повідомив, що Мін'юст створив робочу групу для стягнення 172 млрд грн штрафу з «Газпрому» у юрисдикціях, з якими Україна має договір про правову допомогу.

20 березня Петренко заявив, що всі кошти «Газпрому», які знаходилися на території України, арештовані та передані до держбюджету.

Щодо рішення Стокгольмського арбітражу, який 28 лютого зобов'язав «Газпром» доплатити Нафтогазу 4,63 млрд дол. за недопостачання узгоджених обсягів газу для транзиту, Петренко зазначив, що зараз «Нафтогаз України» вживає відповідні заходи щодо запуску процесу стягнення цих коштів.

Як відомо, 28 лютого Арбітражна палата Стокгольма задовольнила позовні вимоги "Нафтогазу" щодо "Газпрому" через порушення контрактних зобов'язань щодо транзиту російського газу через Україну. Суд схвалив рішення про сплату компенсації за обсяги, які недопоставляли. Але "Газпром" не виконує рішення суду.

У жовтні 2018 року стало також відомо, що "Газпром" відповідно до Арбітражного регламенту ЮНСІТРАЛ оскаржив у міжнародному арбітражі рішення Антимонопольного комітету України про багатомільярдний штраф. Російська держмонополія просить арбітраж прийняти рішення про виплату грошового відшкодування і застосування інших засобів правового захисту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-