Запуск Міжнародного реєстру збитків: Шмигаль прогнозує до 8 мільйонів заяв від українців

Запуск Міжнародного реєстру збитків: Шмигаль прогнозує до 8 мільйонів заяв від українців

Укрінформ
У вівторок, 2 квітня, в Гаазі розпочинає роботу Міжнародний реєстр збитків. Загалом очікується до 8 млн заяв від українців, які постраждали від збройної агресії Російської Федерації.

Про це повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду, передає Укрінформ.

«Два роки тому Сили оборони України звільнили Київщину від російських окупантів… Після себе російські варвари залишили зруйновані міста і села. Сотні вбитих та закатованих мирних людей. Пограбовані домівки українців. За кожен злочин настане невідворотна відповідальність. Перед судом постануть усі – від виконавців до тих, хто віддавав злочинні накази в Кремлі», – зазначив він.

Читайте також: Відсьогодні у «Дії» можна подати заяву про пошкоджене майно до міжнародного Реєстру збитків

Очільник уряду запевнив, що з агресора також обов’язково будуть стягнуті кошти на відбудову, передусім за рахунок заморожених російських активів.

«Символічно, що саме сьогодні в Гаазі має розпочати роботу Міжнародний реєстр збитків, куди зможуть звернутися із заявою всі українці, які постраждали від російської агресії», – поінформував Шмигаль.

Прем’єр пояснив, що насамперед буде запущено фіксацію пошкодженого чи зруйнованого житла. За його словами, процес буде максимально цифровізованим та зручним, адже заяви подаватимуться через «Дію».

«Прогнозуємо, що лише в сегменті житла до Реєстру надійде від 300 до 600 тис. заяв від постраждалих. Загалом очікуємо до 8 млн заяв від усіх, кого так чи інакше торкнулася війна», – підкреслив урядовець.

Він акцентував, що Україна послідовно та цілеспрямовано реалізує принцип «Росія заплатить» і створює прецедент матеріальної відповідальності агресора за спричинені ним втрати.

Читайте також: Кулеба у Гаазі: Справедливість потрібна українцям зараз, а не в далекому майбутньому

Як повідомлялося, увечері 2 квітня 2022 року Міністерство оборони України заявило про звільнення від російських загарбників усіх територій Київської області.

Після визволення регіону світові лідери зробили свої перші заяви про геноцидний характер воєнних злочинів РФ в Україні.

Фото: КМУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-