Євродепутати назвали умови, за яких готові підтримати створення Українського фонду

Євродепутати назвали умови, за яких готові підтримати створення Українського фонду

Укрінформ
На пленарному засіданні Європарламенту в Страсбурзі відбулися заключні дебати перед завтрашнім голосуванням щодо створення спеціального Українського фонду.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу

«Надзвичайно важливо досягнути згоди до кінця року, щоб Україна змогла отримати підтримку настільки швидко, наскільки це можливо», - зазначив Йоганнес Хан, європейський комісар з питань бюджету та адміністрування.

Водночас, зауважив він, український уряд має створити план відновлення й реконструкції з детально прописаним графіком інвестицій та реформ, необхідний також як частина процесу приєднання до ЄС. «Ми вже працюємо разом з Україною над створенням такого плану», - додав Хан.

Доповідачка Ейдер Гардіасабал Рубіал наголосила на важливості використання фондом заморожених російських активів: «Росія має заплатити Україні за завдану шкоду та руйнування. Тож потрібно розробити законодавчу базу для запровадження механізму, який би передбачив конфіскацію російських активів, які підуть на компенсацію завданої шкоди жертвам агресії».

Читайте також: Комітет Європарламенту оприлюднив пропозиції до аудиту Українського фонду ЄС

Ще один доповідач на дебатах Міхаель Галер підкреслив, що «йдеться про тривалий та амбітний проєкт», який Європа розпочинає просто зараз, коли війна ще не закінчилася, бо готова працювати разом з Україною над її європейським майбутнім. «Ці гроші не лише позика, ми хочемо бачити їх в інвестиційних проєктах, у приватних інвестиціях в економіку», - сказав депутат.

Він також закликав колег завершити всі формальності вже цього року, аби фінансова підтримка не забарилась на початку 2024-го. «Надзвичайно важливо, аби Україна не просто виграла війну, а укріплювала демократію на всіх рівнях», - зазначив Галер.

Як повідомлялося, з початку російського вторгнення Європейський Союз надав Україні фінансову допомогу в обсязі більше 70 мільярдів євро, включаючи макрофінансовий пакет бюджетної підтримки (МФД+) в розмірі 18 мільярдів євро, які будуть сплачені до кінця поточного року для забезпечення функціонування держави в умовах війни.

Читайте також: Спеціальний фонд допомоги Україні спрямують на реформи та рух до ЄС – Єврокомісія

ЄС уже використав наявні фінансові резерви для такої фінансової підтримки України, тож Єврокомісія вийшла із пропозицією щодо створення в бюджеті ЄС Українського фонду в обсязі 50 мільярдів євро. Він складається із 17 мільярдів євро в грантах та 33 мільярдів євро в кредитах та розрахований на період 2024 -2027 років. Виплата цих коштів буде залежати від прогресу України у реформах, що наближають її до членства в ЄС. Голосування зі створення Українського фонду заплановане в Європейському парламенті на вівторок.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-