Відсьогодні у «Дії» можна подати заяву про пошкоджене майно до міжнародного Реєстру збитків

Відсьогодні у «Дії» можна подати заяву про пошкоджене майно до міжнародного Реєстру збитків

Укрінформ
Міністерство цифрової трансформації 2 квітня 2024 року запустило в «Дії» сервіс подання заяв до міжнародного Реєстру збитків про пошкоджене та знищене майно внаслідок російської агресії.

Про це повідомила пресслужба міністерства у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Запускаємо перший етап подання заяв у міжнародний Реєстр збитків у «Дії». Повідомляйте про пошкоджене чи знищене майно», - йдеться в повідомленні.

У Мінцифри наголошують, що на першому етапі заяву про пошкодження чи руйнування приватного будинку, квартири, дачного або садового будинку, іншого житлового приміщення можуть подавати власники майна, які мають акт про обстеження від місцевої влади.

Читайте також: Запрацював офіційний вебсайт Реєстру збитків

Згодом заяви зможуть подати інші власники зруйнованого чи пошкодженого майна, зокрема ті, чия нерухомість розташована на тимчасово окупованих територіях.

Надалі планується розширити послугу, щоб громадяни могли повідомляти про шкоду життю, здоровʼю, випадки тортур та сексуальне насильство. Потім скарги зможе подавати бізнес і держава.

Щоб скористатися сервісом, потрібно оновити застосунок.

Наголошується, що дані з Реєстру стануть основою для майбутніх репарацій. Цей процес є досить тривалим, Мінцифри разом з Мінʼюстом і партнерами працює над пришвидшенням запуску механізму компенсацій.

Читайте також: На Харківщині понад 200 людей отримали нове житло замість зруйнованого

Як повідомлялося, Реєстр збитків був започаткований у травні 2023 року на саміті Ради Європи в Рейкьявіку, він є першим кроком до створення міжнародного механізму компенсацій для жертв російської агресії.

Місцезнаходженням реєстру є Гаага, Королівство Нідерландів. Згідно зі статутом, реєстр також матиме допоміжний офіс в Україні для цілей підтримання зв’язку з урядом України та сприяння розповсюдженню інформації та контактування з потенційними заявниками та громадськістю.

Фото: diia.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-