Понад 40 країн підписали угоду про створення реєстру збитків України від агресії РФ

Понад 40 країн підписали угоду про створення реєстру збитків України від агресії РФ

Фото, відео
Укрінформ
На саміті Ради Європи у Рейк’явіку понад 40 країн і ЄС підписали договір про створення Реєстру збитків, завданих Україні агресією рф.

Ще три країни висловили готовність підписати декларацію і проходять внутрішні процедури, повідомляє Укрінформ з посиланням на Фейсбук заступниці міністра юстиції Ірини Мудрої.

Відео: Телеграм-канал Премʼєр-міністра України

“Це надперемога, велике досягнення! Це перший найвагоміший результат спільних дій країн Європи, світу в справі притягнення рф до відповідальності та невідворотних компенсацій”, - зазначила Мудра.

Вона також оприлюднила інформацію щодо підписантів. Зокрема, учасниками угоди є 34 країни: Австрія, Бельгія, Хорватія, Кіпр, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Грузія, Німеччина, Греція, Ісландія, Ірландія, Італія, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Монако, Чорногорія, Нідерланди, Північна Македонія, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Сан-Марино, Словацька Республіка, Словенія, Іспанія, Швеція, Велика Британія, Україна.

Асоційованими членамии є 7 держав: Албанія, Ліхтенштейн, Республіка Молдова, ЄС, США, Канада, Японія. "Ще три країни висловили готовність і проходять внутрішні процедури: Андорра, Болгарія, Швейцарія", - зауважила заступниця міністра.

Водночас не підписали документ 6 країн: Азербайджан, Вірменія, Боснія, Угорщина, Сербія, Туреччина. За словами Мудрої, "пул «друзів путіна» поки що зберігає стабільність”.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль подякував країнам, які підтримали створення реєстру збитків.

«Щойно в Рейк’явіку підписали політичну декларацію про створення реєстру збитків, завданих агресією Росії проти України. Дякую Раді Європи та всім державам-учасницям, які на високому рівні підтримали це знакове рішення», - зазначив він у Телеграмі.

За словами Шмигаля, реєстр є важливим етапом на шляху до справедливості та відшкодування Україні та українцям збитків, завданих Росією. Тепер необхідно забезпечити роботу реєстру, аби постраждалі внаслідок російської агресії могли подавати свої заяви.

«Наша мета — створення комплексного механізму компенсації, який забезпечить виплату росією повного відшкодування Україні відповідно до міжнародного права. Зокрема за рахунок російських активів у світі. Рухаємося до мети разом із партнерами», - підкреслив глава уряду.

Читайте також: Шмигаль у Рейкявіку: Європейська Рада робить перший крок до покарання росіян за злочини

Реєстр збитків створюється як платформа для міжурядової співпраці, яка діє в інституційних рамках Ради Європи. Реєстр є юридичною особою відповідно до національного законодавства Королівства Нідерландів і України та розташований фізично в Нідерландах.

Він отримує та обробляє інформацію про вимоги по відшкодуванню збитків та докази, є першим компонентом майбутнього Міжнародного компенсаційного механізму, який буде створено окремим міжнародним договором у співпраці з Україною. Далі буде створено Комісію з розгляду претензій та Компенсаційний фонд.

Будь-яка держава-член або спостерігач Ради Європи та Європейського Союзу, а також будь-яка інша держава, яка проголосувала за резолюцію ГА ООН від 14 листопада 2022 р. може приєднатися до Реєстру.

Як повідомляв Укрінформ, Прем'єр-міністр України разом з урядовою делегацією бере участь у Саміті Ради Європи, що розпочався 16 травня у Рейк'явіку.

Фото: Денис Шмигаль (Телеграм), Ірина Мудра (Фейсбук)

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-