Денісова вимагає передати поранених українських моряків до нейтральної країни

Денісова вимагає передати поранених українських моряків до нейтральної країни

Укрінформ
Російська сторона має передати поранених українських моряків до третьої нейтральної країни, якщо не може забезпечити належні умови для якісного лікування.

Як повідомила Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у Facebook, про це вона написала у своєму зверненні на адресу комісара Ради Європи Дуні Міятович, Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової та до радника Президента РФ, голови Ради при Президентові РФ з розвитку громадянського суспільства та прав людини Михайла Федотова.

“У зверненні також зазначила, що згідно з ухваленою резолюцією ПАРЄ від 24 січня 2019 року, РФ закликали дотримуватися норм Женевської Конвенції. Тому, якщо російська сторона не може забезпечити належні умови для якісного лікування та подальшої реабілітації, вона має передати поранених українських моряків до третьої нейтральної країни”, - написала Денісова.

За її словами, українські поранені моряки Андрій Ейдер, Василь Сорока та Андрій Артеменко потребують якісного лікування та оперативного втручання.

У зверненні омбудсмен передала також інформацію щодо переміщення трьох поранених військовополонених до СІЗО «Лефортово», у якому немає жодних умов для надання кваліфікованої медичної допомоги.

Читайте також: Консул зможе потрапити до поранених моряків не раніше 31 січня — омбудсмен

Як повідомлялося, 25 листопада 2018 року прикордонні кораблі Російської Федерації в районі Керченської протоки обстріляли і захопили три українські військові кораблі, які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя, а також 24 моряків. Після захоплення всіх українців узяли від варту. Їх звинуватили у незаконному перетині кордону Російської Федерації в Чорному морі. 29 листопада українців вивезли до СІЗО Москви. 16 січня Лефортовський суд Москви продовжив термін тримання під вартою всім 24 полоненим до 24 та до 26 квітня 2019 року. Адвокати подаватимуть апеляції щодо всіх українців. Усі захоплені моряки назвали себе військовополоненими. 24 січня ПАРЄ прийняла резолюцію «Ескалація напруженості навколо Азовського моря і Керченської протоки та загрози європейській безпеці», в якій офіційно вимагає від Росії поводитися із захопленими у районі Керченської протоки українськими військовими моряками відповідно до Женевської конвенції про військовополонених.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-