Консул зможе потрапити до поранених моряків не раніше 31 січня — омбудсмен

Консул зможе потрапити до поранених моряків не раніше 31 січня — омбудсмен

Укрінформ
Український консул зможе зустрітися з пораненими полоненими моряками, яких днями перевели до СІЗО "Лефортово" із "Матросской тишины", не раніше 31 січня.

Про це написала уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у Facebook.

"Російська катувальна машина перевела поранених українських військовополонених моряків до СІЗО “Лефортово” (ФКУ № 2 ФСВП Росії) у Москві. Це підтвердили у Посольстві України в РФ. Моряки певний час будуть перебувати у карантинній зоні, а консул зможе їх відвідати не раніше 31 січня 2019 року", - зазначила вона.

Водночас омбудсмен наголосила, що українська сторона досі не має офіційного підтвердження щодо поранень моряків, про надану їм медичну допомогу та їхній фізичний стан на момент переведення.

"Нам відомо, що у Василя Сороки залишаються проблеми з рукою, вона має набряк, хлопцю важко згинати пальці. У Андрія Артеменка осколкові поранення руки та очей (очі постійно сльозяться). У Андрія Ейдера до цього часу залишається осколки в обох ногах, поранення колінного суглоба та руки", - поінформувала вона.

Раніше адвокат Микола Полозов повідомив, що слідство підтвердило факт переведення 26 січня трьох поранених українських моряків із медчастини СІЗО "Матросская тишина" до СІЗО "Лефортово".

Міністерство закордонних справ України вимагає від російської сторони невідкладно надати відомості про стан здоров’я полонених українських моряків, а також негайно забезпечити їх необхідною кваліфікованою медичною допомогою.

Читайте також: Поранених українських моряків перевели в "Лефортово" ще в суботу - адвокат

Як повідомлялося, 25 листопада 2018 року прикордонні кораблі Російської Федерації в районі Керченської протоки обстріляли і захопили три українські військові кораблі, які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя, а також 24 моряків.

Після захоплення всіх українців узяли від варту. Їх звинуватили у незаконному перетині кордону Російської Федерації в Чорному морі. 29 листопада українців вивезли до СІЗО Москви.

16 січня Лефортовський суд Москви продовжив термін тримання під вартою всім 24 полоненим до 24 та до 26 квітня 2019 року. Адвокати подаватимуть апеляції щодо всіх українців.

Усі захоплені моряки назвали себе військовополоненими.

24 січня ПАРЄ прийняла резолюцію "Ескалація напруженості навколо Азовського моря і Керченської протоки та загрози європейській безпеці", в якій офіційно вимагає від Росії поводитися із захопленими у районі Керченської протоки українськими військовими моряками відповідно до Женевської конвенції про військовополонених.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-