Успіхи та виклики: як надихнути райони, де не створено жодних ОТГ

Успіхи та виклики: як надихнути райони, де не створено жодних ОТГ

Децентралізація
Укрінформ
У Новотроїцькому районі Херсонщини, де ще не створено ОТГ, провели дебати про успіхи та виклики децентралізації.

На Херсонщині у прикордонному з Кримом Новотроїцькому районі, який відноситься до так званних глибинних, найвіддаленіших від обласного центру районів області, і в якому наразі ще не створено жодної ОТГ, у четвер у другій половині дня в районній раді відбулися дебати на тему "Успіхи та виклики децентралізації" за участі голів місцевих рад району, депутатів, представників трудових колективів та громадськості.

Захід пройшов за ініціативи Херсонського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні у нас з вами чудова нагода зустрітися, поспілкуватися, обговорити деякі питання, зрозуміти деякі моменти щодо такої теми, яка нас з вами дуже хвилює - це об'єднання громад, і зокрема, об'єднання в нашому районі. Зрозуміти, що таке територіальна реформа, що вона нам дає, який розвиток, які перспективи, які можливості. Реформа вже крокує Україною, і сьогодні вже тієї межі, від якої можна повернутися назад, повернутися до старої системи, її вже не існує. Нам з вами залишився тільки принцип добровільності об'єднання громад", - сказала, відкриваючи захід, голова Новотроїцької райдержадміністрації Наталія Солтановська.

А дебатували новотройчани по інформації, оприлюдненій тут очільниками двох об'єднаних територіальних громад області - головою Зеленопідської ОТГ Каховського району Галиною Лобунько та головою Присиваської ОТГ Чаплинського району Сергієм Кліщевським, які розповіли про створення і функціонування своїх об'єднаних територіальних громад, їх здобутки і проблеми.

Як зазначила Лобунько, із утворенням ОТГ "нам стало набагато важче (працювати - ред.): ми самі приймаємо рішення, ми самі їх виконуємо і самі контролюємо їх виконання". Така ж думка і у Кліщевського, який підкреслив, що працювати у звичайній сільраді легше, ніж в ОТГ. Але це - для керівництва та апарату ОТГ. Що ж до всього населення об'єднаних територіальних громад, то для нього вигода від утворення ОТГ очевидна. Лобунько, наприклад, повідомила, що в них за час функціонування ОТГ не закрили жодної соціальної установи, відремонтували всі заклади культури, школу, комп'ютеризували амбулаторію та ФАПи, і навіть зробили там Wi-Fi, налагодили нормальне транспортне сполучення, придбали для ОТГ техніку, зробили вуличне освітлення в усіх своїх населених пунктах, будують футбольне поле зі штучним покриттям, планують відкрити ще один дитсадок.

Хороші здобутки і в Присиваській ОТГ. За словами Кліщевського, у школах встановили енергозберігаючі вікна та двері, відремонтували опалення та три спортзали, у громади з'явилися свій шкільний автобус, пожежна машина, багатофункціональний навантажувач, косилки та інша техніка, всі послуги по соціальному обслуговуванню надаються населенню ОТГ безкоштовно. Безкоштовними є також тут всі пришкільні оздоровчі табори, для дітей організовують безкоштовні екскурсії. Красномовними фактами є й те, що в громаду прийшли працювати молоді спеціалісти, а жити до Присиваської ОТГ вже приїхали 15 людей з інших регіонів.

Багатьох присутніх новотройчан зацікавили ці факти. Однак були й такі хто досить скептично і навіть дещо провокативно висловлювався щодо них. Людей цікавило, звідкіля беруть у цих громадах кошти на ремонт соціальних об'єктів і будівництво нових, у якому стані там дороги і яке транспортне сполучення, чому до цих громад не приєдналися інші населені пункти, у якому стані знаходиться там зрошення, і чи буде воно розвиватися та інші питання.

Читайте також: ОТГ повинні утворюватися навколо сильних центрів – експерт

Голови ОТГ зазначили, що кожна громада йде до об'єднання своїм шляхом, і у кожної є власний унікальний досвід. А щодо проблем, то їх вистачає. Це і можливі непорозуміння з районною та обласною владою, і неузгоджені ще до кінця питання в законодавчій базі (зокрема, по старостах), і небажання жителів населених пунктів об'єднуватися з іншими. Відтак, головне зараз - змінити мислення людей щодо децентралізації. Адже від зволікання із децентралізацією страждають, у першу чергу, самі ж жителі громад. Наприклад, через те, що Зеленопідська ОТГ не була створена ще у 2015 році, хоч для цього були усі можливості, вона втратила 10 млн державної субвенції, які б можна було використати для розвитку соціальної інфраструктури даної громади, із жалем констатувала голова цієї ОТГ Лобунько.

"У нас (в Новотроїцькому районі - ред.) непогано, і зроблено багато. Але ми могли б зробити у декілька разів більше", - підсумував сказане на дебатах голова Новотроїцької районної ради Юрій Коцегубов.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Херсонський ЦРМС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-