Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт про посилення незалежності САП

Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт про посилення незалежності САП

Укрінформ
Верховна Рада підтримала у першому читанні внесення змін до Кримінального процесуального кодексу та інших законодавчих актів щодо посилення самостійності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Про це повідомив народний депутат із фракції «Голос» Ярослав Железняк у Телеграмі, передає Укрінформ.

Він уточнив, що законодавчуу ініціативу №10060 підтримали 268 народних депутатів.

Проєкт закону розроблено з метою удосконалення правових засад діяльності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, зокрема в частині посилення її самостійності та організаційної незалежності.

Документ пропонує внести зміни до статті 3 Кримінального процесуального кодексу України – щодо визначення повноважень керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури як керівника органу прокуратури (для прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури).

Предебачено включити заступника генерального прокурора – керівника САП до переліку осіб, яким надається доступ до державної таємниці усіх ступенів секретності.

Крім того, у законопроєкті запропоновано:

  • надати САП статус юридичної особи публічного права, яка має відокремлене майно, що є державною власністю, рахунки в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, печатку із зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням;
  • надати повноваження керівнику САП самостійно визначати структуру, штат та організацію діяльності САП;
  • визначено процедури конкурсного відбору для призначення на адміністративну посаду в САП та на посаду прокурорів;
  • визначено вимоги до членів конкурсної комісії;
  • визначено розміри оплати праці керівника та працівників САП;
  • визначено механізм підзвітності керівництва САП та проведення аудиту діяльності САП із залученням міжнародних експертів;
  • створення апарату САП та передбачення окремого фінансування САП.

Очікується, що ухвалення закону та його реалізація посилять незалежність САП, сприятимуть наповненню структури САП професійними та доброчесними кадрами, запровадять на законодавчому рівні механізм підзвітності діяльності САП та забезпечать можливість створення окремої дисциплінарної комісії САП, посилять статус керівника вказаного антикорупційного органу та його самостійність у прийнятті рішень, що дозволить мінімізувати вплив, зокрема генерального прокурора, на процес прийняття рішень керівником САП.

Читайте також: Рада підтримала в першому читанні збільшення штату НАБУ

Як повідомлялося, у вересні Кабінет міністрів погодив законопроєкт, який посилює самостійність та незалежність Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. За даними Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, це один зі структурних маяків програми співпраці з МВФ та частина державного курсу на системну боротьбу з корупцією

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-