G7 засудила псевдореферендуми на тимчасово захоплених українських територіях

G7 засудила псевдореферендуми на тимчасово захоплених українських територіях

Заява
Укрінформ
Лідери Групи семи (G7) засудили фейкові "референдуми", які росія розпочала проводити на тимчасово захоплених територіях, та закликала всі інші країни зробити те саме.

Про це йдеться у заяві, розміщеній на сайті федерального канцлера Німеччини, яка головує цього року в групі.

«Ми, лідери G7, рішуче засуджуємо фіктивні референдуми, які росія намагається використати для створення фальшивого приводу для зміни статусу суверенної території України, яка є об’єктом російської агресії. Ці дії явно порушують Статут ООН і міжнародне право і діаметрально суперечать верховенству права між націями», - йдеться у заяві.

У ній зазначається, що ці фейкові "референдуми", ініційовані сьогодні росією та її довіреними особами, не мають жодної юридичної сили чи легітимності, що продемонстрували поспішні методи організації їх росією, які жодним чином не поважають демократичні норми, а також її відверте залякування місцевого населення.

«Ці референдуми на територіях, примусово взяті під тимчасовий контроль росії, жодним чином не є легітимним волевиявленням українського народу, який послідовно чинив опір спробам росії змінити кордони силою. Ми ніколи не визнаємо ці референдуми, які здаються кроком до російської анексії, і ми ніколи не визнаємо ймовірну анексію, якщо вона відбудеться», - підкреслюють лідери Групи семи.

Вони також висловлюють жаль з приводу навмисних ескалаційних кроків росії, включаючи часткову мобілізацію резервістів і «безвідповідальну ядерну риторику».

Лідери держав G7 закликають всі країни однозначно не визнавати ці фейкові "референдуми" як спробу росії прикрити свої порушення міжнародного права.

Вони також підтвердили готовність накласти подальші економічні санкції на росію, а також на фізичних та юридичних осіб – усередині та за межами рф – які надають політичну чи економічну підтримку незаконним спробам москви змінити статус території України.

У заяві закріплюється непохитність зобов’язань країн G7 надавати Україні підтримку, необхідну для утримання суверенітету та територіальної цілісності, захисту крїни та вибору власного майбутнього. Найрозвинутіші країни продовжуватимуть надавати фінансову, гуманітарну, військову, дипломатичну та юридичну підтримку, а також просуватимуть зусилля з відновлення, зокрема через Міжнародну експертну конференцію з відновлення, реконструкції та модернізації України, яка відбудеться в Берліні 25 жовтня.

«Ми будемо твердо стояти з Україною стільки, скільки буде потрібно», - зазначено в заяві.

Читайте також: У Раді Європи заявили, що жодні псевдореферендуми на окупованих територіях України визнані не будуть

Як повідомляв Укрінформ, міністри фінансів країн Групи семи (G7) схвалили план щодо встановлення граничної ціни на російську нафту, аби позбавити президента рф володимира путіна додаткових доходів для продовження збройної агресії проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-