У Раді Європи заявили, що жодні псевдореферендуми на окупованих територіях України визнані не будуть

У Раді Європи заявили, що жодні псевдореферендуми на окупованих територіях України визнані не будуть

Укрінформ
У Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи наголошують, що псевдореферендуми, організовані на окупованих територіях України, визнані не будуть.

Про це йдеться у заяві Бюро Конгресу, повідомили Укрінформу в пресслужбі організації.

“Ми ніколи не визнаємо жодних референдумів, організованих під залякуванням на окупованих територіях України. Ми відкидаємо це заперечення верховенства права, прав людини та демократії та підтверджуємо нашу відданість незалежності, суверенітету та територіальній цілісності нашої держави-члена України в межах її міжнародно визнаних кордонів”, - йдеться у заяві.

Конгрес також засуджує тиск, який чиниться на громадян окупованих територій.

“Це явна спроба залякати мирне населення шляхом примусу та придушити його опір на окупованих територіях”, - зазначається у заяві.

Читайте також: Стефанчук: Псевдореферендуми не матимуть жодної юридичної сили, а на організаторів чекатиме суд

Бюро Конгресу Ради Європи підкреслює, що псевдореферендуми, оголошені росією на окупованих її військами територіях України, “будуть зловживанням цим демократичним інструментом та подальшою спробою знищення демократії та верховенства права в Україні”.

У заяві зазначається, що ці фейкові референдуми суперечать міжнародному праву та Конституції України і є незаконними, а їх результати будуть недійсними.

Конгрес нагадує, що референдуми, як і будь-який інший виборчий процес, мають відбуватися відповідно до демократичних принципів і міжнародно визнаних стандартів, зокрема з дотриманням правових норм та прав людини.

Як повідомлялося, 20 вересня ватажки “л/днр” та колаборанти на захоплених росією територіях Херсонської і Запорізької областей оголосили “інсценування волевиявлення про приєднання до росії” та призначили їх на 23-27 вересня.

Лідери західних країн наголосили, що будь-які російські фіктивні інсценування волевиявлення в Україні будуть нелегітимними.

Читайте також: Проведення росією псевдореферендумів не змінює цілей України зі звільнення територій - Маляр

Водночас президент російської федерації володимир путін 21 вересня заявив, що росія визнає результати інсценування волевиявлення.

Тим часом результати соціологічного дослідження, проведеного у серпні цього року компанією Active Group, свідчать, що на тимчасово захоплених територіях України більшість респондентів впевнені, що їхня область має бути невіддільною частиною України, а їх добробут і безпека значно погіршилися.

Зокрема майже 73% респондентів вважають абсолютно необґрунтованими територіальні претензії рф на їх область. Також 82% опитаних на тимчасово захоплених територіях України відповіли, що не підуть на інсценування волевиявлення, якщо російська федерація проводитиме його у їх місті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-