Проведення росією псевдореферендумів не змінює цілей України зі звільнення територій - Маляр

Проведення росією псевдореферендумів не змінює цілей України зі звільнення територій - Маляр

Укрінформ
Для України не має значення, чи проведе росія імітацію волевиявлення на захоплених землях, юридично ці регіони є українською територією і цілі звільнити їх не змінилися.

Про це в інтерв'ю YouTube-каналу "Ісландія" сказала заступниця міністра оборони Ганна Маляр, передає Укрінформ.

"Тобто провести навіть, щоб це виглядало як референдум, не вийде (у росії - ред.). Можливо, вони ще якісь технології вигадають. Але питання не в тому, проведуть чи не проведуть. Це не має жодного значення. Юридично це наша територія і наміри звільнити тимчасово окуповані території не зміняться. Для нас не має значення, в якому статусі для них там ці землі", - сказала Маляр.

Читайте також: Верещук розповіла, як жителям окупованих територій України уникнути «референдумів»

Вона додала, що окупаційні режими намагалися зробити хоч якісь списки людей, що перебувають на ТОТ, проводили опитування, і дані цих опитувань є в української розвідки, згідно з ними люди не готові йти на будь-які інформаційні операції під назвою "референдум".

Водночас Маляр нагадала, що в Україні відповідний закон передбачає повноваження державних органів працювати на тимчасово окупованих територіях.

"Це робота, про яку ми не можемо нічого говорити, але вона є. Але її результатом є те, що росіяни не могти провести весь цей час в окупації референдуми. За даними нашої розвідки, люди, які поставлені росіянами на тимчасово окупованих територіях, звітували попередні два тижні саме про те, що вони опускають руки і не можуть нічого зробити", - сказала Маляр.

За її словами, люди на тимчасово захоплених територіях чинять опір, і випадки колаборанства, хоч і є, але не набули таких масштабів, як у 2014 році.

Читайте також: Усі центри підготовки до «референдумів» росіяни облаштовують у багатолюдних місцяхрозвідка

"І запевняю вас, що Українська держава все про них знає, у нас є всі списки всіх колаборантів, які зараз, під час повномасштабної війни, пішли на співпрацю з ворогом", - додала казала Маляр.

Як повідомлялося, 20 вересня ватажки "л/днр" та колаборанти на захоплених росією територіях Херсонської і Запорізької областей оголосили так звані "референдуми про приєднання до росії" та призначили їх на 23-27 вересня.

Україна та лідери західних країн вже заявили, що будь-які російські фіктивні “референдуми” в Україні будуть нелегітимними.

Водночас президент рф володимир путін 21 вересня сказав, що росія визнає результати постановочних «референдумів».

Читайте також: Венеційська комісія: проведення референдумів під час війни суперечать євростандартам

Тим часом результати соціологічного дослідження свідчать, що на тимчасово окупованих територіях України переважна більшість респондентів впевнені, що їхня область має бути невіддільною частиною України, а їх добробут і безпека значно погіршилися з моменту окупації.

Зокрема, майже 73% респондентів вважають абсолютно необґрунтованими територіальні претензії рф на їх область. Також 82% опитаних на тимчасово окупованих територіях України відповіли, що не підуть на референдум, якщо російська федерація проводитиме його у їх місті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-