Усі центри підготовки до «референдумів» росіяни облаштовують у багатолюдних місцях – розвідка

Усі центри підготовки до «референдумів» росіяни облаштовують у багатолюдних місцях – розвідка

Укрінформ
На тимчасово захоплених територіях України загарбники облаштовують свої центри підготовки до псевдореферендумів у місцях, де зосереджується велика кількість цивільного населення, на голосування зганяють усіх, хто брав «гуманітарну допомогу».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України.

За даними розвідки, загарбники готують організаційні заходи й намагаються створити хоча б видимість легітимності оголошених «референдумів» на тимчасово захоплених територіях.

Зокрема, у Маріуполі планується проводити референдум так званими комісіями, до складу яких входитимуть місцеві колаборанти, представники загарбницьких адміністрацій та військові збройних сил російської федерації. Члени «комісій» здійснюватимуть обходи будинків згідно зі складеними списками охочих отримати «гуманітарну допомогу». Місцевих жителів переконують, що «назад дороги немає» і всім, хто брав «гуманітарку», доведеться голосувати.

Читайте також: Держави G7 не визнають фіктивних «референдумів» на окупованих територіях

Встановлено, що в Маріуполі «штаб підготовки до референдуму» загарбники розгорнули в одному з місцевих торговельних центрів. Дії штабу повністю координуються представниками партії «єдина росія».

За інформацією розвідки, щоб уникнути ураження артилерії Сил оборони України, усі центри підготовки до псевдореферендуму на захоплених територіях розміщуються у приміщеннях з «великим зосередженням цивільного населення».

Задля ідеолого-пропагандистської обробки населення загарбники організовують низку заходів «військово-патріотичного виховання». Головною цільовою аудиторією є місцева молодь, яка, за даними розвідки, у більшості своїй не виявляє інтересу до російської ідеології.

Читайте також: Пропаганда з «референдумами» розрахована на внутрішню російську аудиторію – Веніславський

Так, у місті Гола Пристань Скадовського району Херсонської області пройшов «молодіжний форум» під лозунгом «ми разом із росією». Для участі в ньому загарбники залучили учнів середніх і старших класів.

У Маріуполі планує відкрити своє відділення всеросійська громадська організація ветеранів «бойове братство». Інша громадська організація «ветерани десантно-штурмових підрозділів республіки башкортостан» звернулася до місцевого гауляйтера костянтина іващенка із проханням виділити приміщення для військово-патріотичного клубу «юний десантник – ратник» і дитячої навчально-тренувальної бази.

Як повідомлялося, днями бойовики так званих «днр» та «лнр» закликали своїх ватажків провести псевореферендуми про «приєднання до російської федерації». З відповідним зверненням до загарбницької влади згодом виступила й так звана громадська рада, створена за участю росії на тимчасово захопленій території Херсонської області для підготовки псевдореферендуму про приєднання до рф.

Читайте також: Загарбники залучають до голосування на псевдореферендумах дітей - СБУ

Проведення псевдореферендумів призначене на 23-27 вересня. Лідери західних країн вже заявили, що будь-які російські фіктивні «референдуми» в Україні будуть нелегітимними. Водночас президент рф володимир путін 21 вересня сказав, що росія визнає результати «референдумів».

За результатами соціологічного дослідження, проведеного в серпні компанією Active Group на тимчасово захоплених росіянами територіях, переважна більшість респондентів впевнені, що їхня область має бути невіддільною частиною України, а їх добробут і безпека значно погіршилися з моменту окупації.

Зокрема, майже 73% респондентів вважають абсолютно необґрунтованими територіальні претензії росії на їх область. Також 82% опитаних на тимчасово захоплених територіях України відповіли, що не підуть на «референдум», якщо рф проводитиме його у їхньому місті.

Фото: Getty Images 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-