Верещук розповіла, як жителям окупованих територій України уникнути «референдумів»

Верещук розповіла, як жителям окупованих територій України уникнути «референдумів»

Укрінформ
Громадяни України, які залишаються на тимчасово окупованих росією територіях, повинні уникнути участі у так званих “референдумах”, які готує москва.

Про це під час пресконференції у Жешуві (Польща) заявила Віцепрем'єр-міністр України - Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук, передає кореспондент Укрінформу.

За її словами, є можливість уникнути "референдумів" і виїхати з окупованих територій. Вона повідомила, що, наприклад, через Василівку Запорізької області зараз щодня виїжджають, в середньому 1,2-1,6 тис. людей.

“Якщо ми говоримо про “референдум”, який мені ніколи не визнаємо, то я настирливо рекомендую уникати будь-яких контактів з окупантами: роботи у дільничних комісіях, спостерігачами, роботи за певну плату”, - підкреслила Верещук.

Читайте також: Тим, хто не співпрацював з окупантами, не варто боятися переслідувань – Верещук

Вона додала, що за це за українським законодавством передбачена кримінальна відповідальність.

Віцепрем'єр повідомила, що до українців на окупованих територіях доводиться інформація, як діяти у випадку намагання окупантів примусити українців взяти участь у “референдумах”.

“Якщо вас попереджають, що прийдуть зі скриньками для голосування, то треба змінити місце проживання, принаймні на час “референдуму”. Якщо до вас подзвонили, то потрібно не давати своїх даних, оскільки ворог використовуватиме списки”, - зазначила Верещук.

При цьому вона додала, що якщо людина не піде на "виборчу дільницю", але окупанти використають списки з її прізвищем, то вона покарана не буде. Однак, якщо буде добровільна участь у референдумі, то за українським законодавством таку особу чекатиме покарання.

Читайте також: Жителям захоплених територій не слід брати участь в організації «референдуму» - Верещук

Як повідомлялося, 20 вересня ватажки «л/днр» та колаборанти на захоплених росією територіях Херсонської та Запорізької областей оголосили «референдуми» про приєднання до росії та призначили їх на 23-27 вересня.

Міністерство закордонних справ України заявило, що «референдуми» не матимуть жодних юридичних наслідків, і закликало міжнародних партнерів рішуче засудити намір росії провести протиправне голосування, запровадити нові санкції та визнати її державою-спонсором тероризму.

Лідери західних країн вже заявили, що результати фейкових референдумів не визнають.

Водночас президент рф володимир путін 21 вересня сказав, що росія визнає результати «референдумів».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-