Тим, хто не співпрацював з окупантами, не варто боятися переслідувань – Верещук

Тим, хто не співпрацював з окупантами, не варто боятися переслідувань – Верещук

Укрінформ
Якщо люди на окупованих територіях не співпрацювали з окупаційними структурами, то їм не варто боятися кримінальних переслідувань.

Про це заявила віцепрем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук в ефірі телемарафону, передає Укрінформ.

«Якщо люди на окупованих територіях не брали участі в окупаційних структурах, то їм не варто боятися кримінальних переслідувань. Навіть якщо вони виїхали в росію, а це часто буває насильно, коли не залишили іншого коридору — звичайно, що їх ніхто не буде переслідувати», - сказала Верещук.

Водночас вона наголосила, що треба говорити й про те, що є багато людей, які свідомо йшли на порушення законодавства.

«Я розмовляла на Харківщині з людьми і у них є величезний запит на справедливість. Вони розповідали історії, коли їх дійсно забирали за проукраїнську позицію, тримали в підвалі, катували. Українських вчителів могли по 30-40 діб тримати лише за те, що вони не хотіли працювати під їхнім окупаційним прапором. Люди дійсно страждали, і справедливість повинна бути. Якщо ж люди дійсно колаборували, наприклад, директори шкіл змушували вчителів виходити під так звані російські стандарти — вони будуть відповідати», - наголосила Верещук.

Вона підкреслила, що на Харківщині це великий урок всім, хто вважав, що «росія тут назавжди». І тим, хто зараз є на тимчасово окупованих територіях, ні в якому разі не треба брати російські паспорти, не йти на жодні псевдореферендуми і не співпрацювати з окупантами.

Читайте також: Жителям деокупованих територій, у яких зруйновано будинки, треба евакуюватись – Верещук

Як повідомляв Укрінформ, на деокупованих територіях Харківщини люди почали отримувати грошову допомогу через Укрпошту, наразі банки працюють не скрізь, але вже за тиждень люди мають отримати виплати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-