Жителям захоплених територій не слід брати участь в організації «референдуму» - Верещук

Жителям захоплених територій не слід брати участь в організації «референдуму» - Верещук

Укрінформ
Людям на окупованих територіях не слід брати участь в паспортизації та організації псевдореферендуму, щоб не нести кримінальної відповідальності.

Про це заявила віце-прем’єрка Ірина Верещук в ефірі телемарафону, передає Укрінформ.

«Коли чиновники отримували російський паспорт для того, щоб займати якусь посаду в окупаційній адміністрації, вони будуть мати кримінальне покарання. Як і ті, хто змушував людей пропагандою або іншим способом отримати російський паспорт, теж будуть притягнуті до відповідальності. Наприклад, так звані паспортні столи, де робили все, щоб насильно паспортизувати українців. Так само як і ті, хто знижували в правах людей: наприклад, якщо ти не візьмеш російський паспорт, тобі не можна буде лікуватися в лікарні чи отримати іншу допомогу. Оті, хто це роблять, будуть за це відповідати», - сказала Верещук.

Вона нагадала, що уряд схвалив законопроект, який передбачає кримінальну відповідальність і за свідоме отримання російського паспорту, і за участь в організації і проведенні псевдореферендумів.

«Це не стосується, коли людина брала б участь у референдумі під тиском, якщо це не було з метою пропаганди чи демонстрації. Так само є випадки, коли пенсіонерів позбавляли права на отримання пенсії і лише у випадку, коли ви надавали свої дані особисті, можна було розраховувати на продуктову допомогу чи отримати якусь елементарну виплату — звичайно, такі люди не будуть нести відповідальність. Ми чітко розрізняємо: одна справа, коли була безвихідь, а інша справа, коли умовний голова РДА чи депутат місцевої ради це умисно робить», - підкреслила віце-прем'єрка.

Вона наголосила, що людям на окупованих територіях треба докласти максимум зусиль, щоб не брати в цьому участь, точно не бути серед організаторів референдуму, не брати участь у дільничній комісії.

Читайте також: Полон краще, ніж безславна смерть: Верещук звернулась до російських військових

Як повідомляв Укрінформ, якщо люди на окупованих територіях не брали участі в окупаційних структурах, то їм не варто боятися кримінальних переслідувань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-