Міжнародна комісія юристів закликає українську владу гарантувати незалежність судової системи

Міжнародна комісія юристів закликає українську владу гарантувати незалежність судової системи

Укрінформ
Міжнародна комісія юристів закликала українську владу створити умови, за яких буде гарантовано безпеку адвокатів і незалежність судової системи.

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба Конституційного Суду з посиланням на лист, що надійшов до КС 23 березня від цієї організації.

“До Конституційного Суду України 23 березня надійшов електронний лист від Міжнародної комісії юристів в ООН, яким було поінформовано, що 22 березня 2021 року в Раді Організації Об’єднаних Націй з прав людини Міжнародна комісія юристів (МКЮ) закликала українську владу створити умови, за яких буде гарантовано безпеку адвокатів і незалежність судової системи”, - йдеться в повідомленні.

За даними КС, із відповідним зверненням до президента Ради ООН з прав людини Нажат Шамім виступив представник Міжнародної комісії юристів в ООН Массімо Фріґо.

У поширеному Конституційним Судом неофіційному перекладі цього звернення йдеться, що “в Україні низка адвокатів, включаючи тих, хто захищає права людини в судах і поза ними, зіштовхуються з погрозами, переслідуваннями та іншими посяганнями на їхню безпеку”. Також МКЮ, як зазначається в повідомленні, висловила стурбованість “недавніми спробами втручання уряду в незалежність судової влади в Україні”.

Крім того, за інформацією КСУ, Міжнародна комісія юристів схвалює відкликання президентського законопроєкту, згідно з яким повноваження всіх суддів Конституційного Суду були б припинені. “Однак викликає занепокоєння те, що після порушення кримінальної справи проти Голови Конституційного Суду його було відсторонено за рішенням Президента України. Це рішення, базоване на сумнівному правовому підґрунті, підриває незалежність судової влади”, - цитують у суді текст звернення Массімо Фріґо.

Відтак у Міжнародній комісії юристів закликали Україну забезпечити незалежне розслідування всіх випадків нападів на адвокатів з подальшим притягненням винних до відповідальності та утримуватися від будь-яких дій, що порушують принципи незалежності судової влади, інформують у КС.

Читайте також: Венеційська комісія підтримує залучення міжнародних фахівців до відбору суддів КСУ – експерт

Як повідомляв Укрінформ, 29 грудня 2020 року Президент України підписав указ про відсторонення Тупицького від посади судді Конституційного суду строком на два місяці. Таке рішення він ухвалив «після отримання та обробки фахівцями Офісу Президента клопотання Офісу Генерального прокурора». Перед тим прокуратура повідомляла, що Тупицький підозрюється в чиненні впливу на свідка шляхом підкупу, у наданні неправдивих свідчень. Справа стосується приватизації Зуївського енергомеханічного заводу в Донецькій області.

26 лютого 2021 року Президент продовжив ще на місяць відсторонення Тупицького від посади судді КСУ.

5 січня судді Конституційного суду провели збори у зв'язку з указом Президента про відсторонення Тупицького і ухвалили заяву про неприпустимість недотримання органами державної влади та посадовими особами приписів Конституції, що може призвести до блокування роботи КСУ.

На період відсторонення голови КСУ Олександра Тупицького на засіданнях Великої палати суду головує його заступник Сергій Головатий.

Міжнародна комісія юристів - (The International Commission of Jurists) - недержавна організація, що працює у сфері міжнародного права прав людини і міжнародних стандартів системи правосуддя. Комісія є постійною групою з 60 провідних юристів (суддів і адвокатів) з різних країн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-