"План Маршалла" для України не буде манною небесною - Клімкін

Укрінформ
Україна має реально підходити до можливості отримання підсиленої інвестиційної допомоги і бути готовою її реалізувати, оскільки так званий "план Маршалла" не буде чимось на кшталт манни небесної.

Про це в інтерв'ю Укрінформу заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін. 

"Я не впевнений, що порівняння з «планом Маршалла» - це гарна ідея, оскільки він функціонував у інших історичних і політичних умовах і для інших країн. Ми справді обговорюємо можливість надання Україні пакету допомоги іншого рівня, який би дозволив здійснити необхідні трансформації. Але іноді, слідкуючи за дискусіями всередині суспільства, складається враження, що для того, щоб отримати такий пакет, нам нічого не потрібно робити. Однак такий план однозначно не буде чимось на кшталт манни небесної - ми повинні бути спроможні його реалізувати", - сказав Клімкін. 

За його словами, якщо подивитися, скільки ми реалізували навіть уже наданих, у тому числі Євросоюзом або Європейським інвестиційним банком, коштів, то це свідчитиме не на нашу користь. 

У цьому контексті міністр розповів, що за останні три роки ЄІБ у рамках спеціальної програми виділив Україні 3 млрд євро, на сьогодні портфель усіх проектів банку становить майже 5 млрд. 

"Але освоїти з цих обсягів ми спромоглися лише близько 400 млн євро допомоги, і навіть це наші європейські колеги вважають показовим", - зазначив Клімкін.

Читайте також: Екс-прем'єр Литви назвав відправну точку для "плану Маршалла"

Він зауважив, що більша допомога означає, насамперед, більші вимоги до нас самих та до нашої здатності її використати. "Тобто ми маємо стати кращими та ефективнішими, зробити набагато більше не в кількісному, а саме в якісному сенсі, щоб не тільки прозвітувати про отримання, а й втілити в життя ту допомогу, що нам надають іноземні партнери", - підкреслив Клімкін.

Як відомо, "план Маршалла" - пакет економічної підтримки України в рамках наближення України до ЄС, яку ініціювала на початку року Литва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-