Екс-прем'єр Литви назвав відправну точку для

Екс-прем'єр Литви назвав відправну точку для "плану Маршалла"

Укрінформ
"План Маршалла" - пакет економічної допомоги Заходу для України - має концентруватися на трьох напрямах, зокрема підтримці малого і середнього бізнесу, розвитку інфраструктурних та регіональних проектів.

Про це в інтерв'ю Укрінформу заявив екс-прем'єр-міністр Литви Андрюс Кубілюс.

"Ми концентруємо cвою увагу на трьох напрямах. По-перше, це малий і середній бізнес, по-друге - це інфраструктурні проекти, по-третє - регіональні проекти",- заявив Кубілюс.

Він підкреслив, що потрібно було б створити єдину фінансову установу, яка контролювала б витрати на цей проект, на кшталт німецького банку розвитку KfW (заснований у 1948 році як складова частина "плану Маршалла").

"Щось подібне треба створити і в Україні, щоб, по-перше, можна було довіряти цій фінансовій установі - що вона є незалежною і що якісь олігархи не розкрадуть гроші. По-друге, що вона є відповідальною за ці проекти. Тоді донори будуть переконані, що можна давати кошти на такі проекти", - констатував Кубілюс.

За його словами, допомогу Заходу для України, яка надходить уже зараз, прості люди не бачать.

"Є різні кошти за лінією ЄБРР, ЄІБ, але немає єдиної системи, аби показати, що це саме допомога із Заходу. А саме зараз дуже важливо показувати простим українцям, що західне співтовариство підтримує їх", - констатував екс-прем'єр Литви.

Читайте також: Скептиків у ЄС треба переконати, що "план Маршалла" необхідний – Парубій

Відправною точкою для реалізації "плану Маршалла" Кубілюс називає саміт Східного партнерства, де одним з пунктом кінцевої резолюції має бути згадка про цей план.

"Ми вже бачили початкові пропозиції щодо формулювань цього пункту і нас це влаштовує. Там вказується, що саміт має дати мандат Єврокомісії і ЄІБ на підготовку вже більш предметного документа. Сподіваємося, що на рівні саміту будуть чіткі заяви щодо "плану Маршалла", - констатував Кубілюс.

Він додав, що на саміті план не обговорюватиметься, але важливим буде сам мандат для Єврокомісії для його подальшої реалізації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-