Російська загроза спонукає Європейський інвестиційний банк профінансувати оборону - Bloomberg

Російська загроза спонукає Європейський інвестиційний банк профінансувати оборону - Bloomberg

Укрінформ
Європейський інвестиційний банк (ЄІБ - ред.) розглядає способи розширення підтримки оборонної промисловості, що допоможе ЄС зміцнити свою безпеку у відповідь на зростаючу загрозу з боку РФ.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє агенція Bloomberg.

"Європейський інвестиційний банк розглядає шляхи розширення підтримки оборонної промисловості, що допоможе ЄС зміцнити свою безпеку у відповідь на зростаючу загрозу з боку РФ", - йдеться у повідомленні.

За словами джерела, знайомого з планами, кредитний підрозділ ЄС зараз веде переговори з Єврокомісією та іншими зацікавленими сторонами щодо початку інвестування у компанії-виробники оборонної продукції.

Як зазначається, ЄС намагається збільшити свій оборонний потенціал після початку вторгнення військ РФ до України та після багатьох років недостатнього фінансування з боку держав-членів блоку.

Цього місяця блок оголосив, що виділить початкові 1,5 млрд євро для стимулювання сектора оборони, але очільник промисловості ЄС Тьєррі Бретон закликав європейські країни інвестувати 100 млрд євро.

"Ми готові зробити свій внесок у спільні проєкти, які стимулюють європейську промисловість та посилюють захист Європи", - заявила президент ЄІБ Надя Кальвіно минулого місяця після зустрічі міністрів фінансів ЄС.

Читайте також: Створення військового сектору в економіці України: Чому варто інвестувати?

Такий крок вимагатиме від ЄІБ розширити визначення товарів подвійного призначення, котрі можуть використовуватися як у цивільному, так і у військовому контексті, які фінансує установа.

Лідери ЄС обговорять роль ЄІБ у підвищенні оборонної готовності блоку на зустрічі наступного тижня та закликатимуть "переглянути визначення товарів подвійного призначення та політику банку щодо кредитування оборонної промисловості". Наразі ЄІБ заборонено фінансувати діяльність, пов’язану з боєприпасами та зброєю, а також обладнанням чи інфраструктурою, призначеними для використання у військових чи поліцейських цілях.

За даними Bloomberg, ЄІБ є одним з найбільших наднаціональних емітентів облігацій у регіоні, з непогашеним боргом у різних валютах близько 430 млн євро. Окрім традиційних облігацій, ця установа також випускає облігації з акцентом на сталий розвиток, які фінансують екологічні чи соціальні ініціативи, такі як доступ до охорони здоров'я та освіти.

У 2022 році ЄІБ вирішив підтримати технологічний сектор та інфраструктуру цивільної безпеки через свою Стратегічну ініціативу з європейської безпеки, яка надала фінансування для проєктів подвійного призначення, переважно з цивільними цілями. Але на відміну від товарів подвійного призначення, зброя та боєприпаси наразі перебувають у списку виключених видів діяльності та не підлягають фінансуванню. ЄІБ проти фінансування цієї діяльності, оскільки побоюється, що це вплине на його рейтинг серед інвесторів та на його стійкий статус.

Читайте також: Впровадження реформ і гнучкість: у ЄІБ прокоментували стан економіки України

Як повідомлялося, президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн заявила у листопаді минулого року, що "настав час, нарешті, рухатися вперед", щоб посилити підтримку ЄІБ у галузі оборони попри потенційне занепокоєння інвесторів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-