Насалик розповів про компанію, що планує будувати завод ядерного палива в Україні

Насалик розповів про компанію, що планує будувати завод ядерного палива в Україні

Укрінформ
Обсяг фінансування китайської компанії China Nuclear Fuel Corporation, яка планує викупити російську частку в проекті заводу з виробництва ядерної палива, співмірний з обсягом фінансування усього держбюджету України.

Про це на засіданні Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки сказав міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Це державна китайська фірма, але з об'ємом фінансування як у бюджету нашої держави", - сказав Насалик.

За його словами, робота з компанією тривала протягом двох років - і на сьогодні китайці готові співпрацювати з Україною для будівництва заводу з виробництва ядерного палива. 

"Міністерство не продовжує роботу, а, нарешті, за 8 років існування, завершує цю роботу", - нагадав Насалик.

Читайте також: Бізнес закликав до 20 липня розблокувати транш МВФ для України

Як повідомлялося, у 2010 році Україною та Росією створено спільне підприємство з виробництва ядерного палива для реакторів типу ВВЕР-1000 - ПрАТ "Завод з виробництва ядерного палива".

Під спорудження об'єкта виділені 6,8 га біля селища Смоліне (Кіровоградська обл). У проекті українському державному концерну "Ядерне паливо" належить 50% + 1 акція, а решта 50% мінус 1 акція - російській "ТВЕЛ".

Для реалізації проекту будівництва заводу українською стороною на сьогодні профінансовано еквівалент 10 млн дол. США, з них 5,2 млн дол. США - аванс на виготовлення нестандартизованого обладнання виробництва ВАТ «ТВЕЛ». 

Китайська компанія China Nuclear Fuel Corporation висловила зацікавленість у викупі російської частки (50% мінус 1 акція) у проекті будівництва заводу ядерного палива на території України. Крім того, інвестор покриє витрати України, що раніше були здійснені на фінансування будівництва заводу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-