Бізнес закликав до 20 липня розблокувати транш МВФ для України

Бізнес закликав до 20 липня розблокувати транш МВФ для України

Укрінформ
Представники бізнесу закликали уряд України, МВФ та міжнародних партнерів України протягом наступного тижня досягти згоди щодо розблокування траншу у розмірі 1,9 мільярда доларів у рамках програми МВФ. 

Відповідне звернення представників Американської торговельної палати (AmCham), Європейської Бізнес Асоціації (EBA), Спілки українських підприємців (СУП) і Незалежної асоціації банків України було оприлюднене на прес-конференції в Києві 12 липня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми закликаємо МВФ та міжнародних партнерів України зважати на загальну економічну ситуацію, реформи та ширші суспільні наслідки в Україні та прийняти раціональні рішення, зважаючи на сьогоднішні обставини. Ми впевнені, що зараз поставлені на карту 2 роки зростання ВВП України, фінансова стабільність України, що була так тяжко досягнута, мільярди доларів інвестицій, тисячі робочих місць, відплив українців за кордон та сподівання на краще майбутнє", - наголосили учасники заходу.

На думку представників бізнесу, з огляду на останні тенденції в економіці та їх наслідки для країни, сторони мають досягти згоди задля розблокування траншу до 20 липня.

"Ми закликаємо український уряд, МВФ та міжнародних партнерів України використати всі зусилля для досягнення згоди до 20 липня щодо розблокування траншу МВФ в розмірі 1,9 млрд доларів та пов'язаного з ним фінансування від інших міжнародних партнерів України", - йдеться у зверненні. 

Для досягнення цієї мети представники бізнесу закликали український уряд та МВФ знайти рішення щодо тарифів на газ та питань бюджету, а Верховну Раду України - підтримати це рішення. 

Читайте також: Гройсман закликав Міненерго виправити помилки в управлінні вугільною галуззю

Також бізнес-асоціації закликали Верховну Раду проголосувати 12 липня проект закону №7441 про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" у зв'язку з прийняттям Закону України "Про Вищий антикорупційний суд" із правками щодо спрямування апеляцій щодо теперішніх справ Національного антикорупційного бюро України. 

"Існують реальні ризики, пов'язані із продовженням цієї тупикової ситуації", - наголошується у зверненні.  

У заході взяли участь директор Ради директорів Американської торговельної палати в Україні, співзасновник та головний виконавчий директор Horizon Capital Олена Кошарна, президент Європейської Бізнес Асоціації, головний виконавчий директор Dragon Capital Томаш Фіала, президент Спілки українських підприємців, генеральний директор компанії "Нова Пошта" В'ячеслав Климов,  голова Незалежної асоціації банків України Роман Шпек, виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації Анна Дерев’янко, віце-президент Американської торговельної палати в Україні Тетяна Прокопчук.

Як повідомлялося, 19 червня директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард озвучила умови для завершення нинішнього перегляду програми МВФ та отримання траншу в розмірі 1,9 млрд доларів. За її словами, критично важливим є виконання умов щодо ціни на газ. А також - внесення правки до ухваленого нещодавно закону про Вищий антикорупційний суд та дотримання граничного дефіциту держбюджету.

Водночас, в уряді заявляють, що українська сторона запропонувала МВФ уже щонайменше вісім варіантів зміни формули ціни на газ, жоден з яких МВФ не задовольнив.

МВФ наполягає на підвищенні ціни газу для населення відповідно до взятих Україною зобов'язань щодо імпортного паритету (з цінами на міжнародних ринках). Водночас Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман неодноразово називав різке підвищення вартості газу невиправданим. За різними оцінками, ціни на газ для населення можуть зрости від 30% до 60%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-