Битва за Україну. День сімсот п’ятдесят сьомий

Битва за Україну. День сімсот п’ятдесят сьомий

Укрінформ
Українські бійці підняли синьо-жовтий прапор перед позиціями ворога під Кремінною. Нідерланди мають намір передати Україні перші винищувачі F-16 у другій половині 2024 року

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот п’ятдесят сьомий день Великої війни: чим жили Україна та українці 21 березня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Президент Зеленський у другу річницю визволення Київської області від російських загарбників ушанував пам’ять захисників, які загинули під час оборони та звільнення села Мощун, і вручив державні нагороди − сайт президента.

- Міністри сільського господарства Литви, Латвії, Естонії, Польщі та Чехії звернулися до Європейської комісії із закликом заборонити імпорт зерна з Росії та Білорусі до ЄС − Міністерство сільського господарства Литви.

Саміт лідерів ЄС

- 21 березня у Брюсселі починається дводенний саміт лідерів країн Європейського Союзу, на якому будуть обговорювати постачання зброї для України − Укрінформ.

- Завершення війни в Україні та досягнення справедливого миру мають ґрунтуватися на Хартії ООН та на базових принципах міжнародного права, включаючи дотримання суверенітету, територіальної цілісності країни − Антоніу Гуттереш, Генеральний секретар ООН.

- Рішення про використання прибутків від заморожених російських активів є потужним меседжем для Путіна − Олаф Шольц, канцлер ФРН.

- Австрія виступає проти передачі доходів від заморожених російських активів для закупівлі зброї для української армії − Карл Негаммер, австрійський канцлер.

- Прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас закликала країни Рамштайнської коаліції, до якої входять члени НАТО, ЄС та 15 інших держав, виділити 0,25% свого валового внутрішнього продукту на військову допомогу Україні − Euronews.

- Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що для нього важливо, щоб європейські інституції розпочали переговори про вступ з Україною у червні − Європейська правда.

- Пропозиція Єврокомісії щодо конфіскації прибутків від заморожених російських активів на підтримку України навряд чи буде схвалена на саміті лідерів ЄС у Брюсселі. Причиною є позиція Угорщини − DW.

***

Масована ракетна атака

- У ніч на 21 березня 2024 року противник атакував двома ракетами «Іскандер-М» та «Кинджал», а також 29-ма крилатими ракетами Х-101/Х-555 із 11 стратегічних бомбардувальників Ту-95МС (райони пусків – Волгодонськ, Енгельс, РФ). Українська ППО знищила всі ракети − Повітряні сили ЗСУ.

- Масована атака на Україну 21 березня коштувала Росії 390 мільйонів доларів − Економічна правда.

- Майже всі крилаті та балістичні ракети, якими Росія вдарила по столиці зранку четверга, були націлені на об'єкти ГУР Міноборони України − про це Укрінформу повідомило обізнане джерело у розвідці.

- Президент Зеленський після чергової масованої ракетної атаки росіян по Києву заявив, що Україні потрібні провідні світові системи протиповітряної оборони − Укрінформ.

- Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба після ракетної атаки РФ по Києву закликав Конгрес США розблокувати допомогу Україні − міністр у соцмережі Х.

- Росія відповіла на вчорашню зустріч у Києві радників з питань безпеки для обговорення Формули миру ракетною атакою по столиці − Бріджит Брінк, посол США в Україні.

- Унаслідок сьогоднішньої ракетної атаки на Київ постраждала низка підприємств харчової промисловості, які забезпечують харчову безпеку столиці. Це – ТОВ «Столичний млин», ТОВ «Київтранслогістик» − ЗМІ.

- Ракетна атака у ніч на 21 березня не мала впливу на роботу енергосистеми − Укренерго.

Київ

13 людей отримали поранення, серед них 1 дитина

Подільський район:

  • падіння уламків на територію нежитлової забудови;
  • загоряння на трансформаторній підстанції, пожежу ліквідовано на площі 200 м. кв.;
  • займання на даху нежитлової двоповерхової будівлі, пожежу ліквідовано.

Шевченківський район:

  • пошкоджено багатоповерховий житловий будинок, вибуховою хвилею вибиті вікна, зафіксовано загорянням квартири; проводилася евакуація мешканців з будинку;
  • ліквідовано загоряння трьох автомобілів;
  • падіння уламків на територію житлової забудови між дитячим садком та житловими будинками, без негативних наслідків;
  • вибуховою хвилею пошкоджено скління вікон багатоквартирного будинку;
  • загоряння приватного житлового будинку.
  •  постраждав Свято-Миколаївський храм на Татарці

Святошинський район:

  • зафіксовано пошкодження багатоповерхового житлового будинку − на 4-й поверсі 9-ти поверхового, вибуховою хвилею вибиті вікна;

Київська область

  • 4 людини постраждали.
  • Пошкоджено 69 приватних будинків, квартири у п’яти багатоповерхівках та приміщення двох ліцеїв, 14 транспортних засобів.

ЦИТАТА

Роб Бауер, голова Військового комітету НАТО: «Ви (українці – ред.) докорінно змінили багато аспектів сучасної війни. Зіткнувшись із поєднаним використанням окопної війни і артилерійських загороджень часів Першої світової війни, безпілотників 21 століття та штучного інтелекту, ви швидко адаптувалися та дали відсіч. Ви є піонерами в інноваціях, поєднуючи обладнання радянського зразка із сучасною західною технікою».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Український прапор замайорів посеред майже повністю знищеного Серебрянського лісництва поблизу Кремінної − Артем Лисогор, голова Луганської ОВА.

- Головнокомандувач ЗСУ генерал Сирський у телефонній розмові з начальником Об‘єднаного штабу Збройних сил Французької Республіки генералом армії Тьєрі Бюркаром повідомив, що Силам оборони вдалося стабілізувати обстановку на сході України − Фейсбук Сирського.

- Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов заявив, що росіяни могли купувати в американських компаній супутникові знімки об'єктів в Україні для завдання по них ударів − ГУР.

- На Бахмутському напрямку прикордонники бригади «Помста» із Гвардії наступу відбили ворожий штурм та знищили й пошкодили 12 одиниць техніки росіян – ДПСУ.

- РФ почала перекидати військових з фронту в Україні, щоб обороняти Бєлгород − Bloomberg.

- У результаті спеціальної визвольної операції російські добровольчі сили, що воюють на стороні України, і яка проводиться на території Росії, знищили 651 військового РФ − Олексій Барановський «Лютик»,  доброволець Легіону «Свобода Росии». Спеціальна визвольна операція, яка наразі проводиться на території Росії, буде продовжуватися, російські добровольчі підрозділи збираються іти й у інші населені пункти РФ. Кінцевою метою Російського добровольчого корпусу є деструкція кремлівського режиму.

- Командир Російського добровольчого корпусу Денис (Whiterex) заявив, що колишні бійці ПВК «Вагнер» у лавах РДК брали участь у бойових діях, зокрема у визвольній операції на території РФ, та добре себе проявили − командир РДК.

- Російські добровольці відреагували на заяву Путіна про «зраду»: для путінського режиму будь-яка людина, яка хоче вільно дихати і говорити, є «зрадником», «перебіжчиком», «послідовником гнилих цінностей» − боєць Сибірського батальйону на позивний «Холод».

***

- Вдень 21 березня російські військові обстріляли балістикою Миколаїв. Поцілили у промислове підприємство, внаслідок чого одна жінка загинула, ще шестеро постраждали − ОВА.

- У Харкові п'ятницю, 22 березня, оголосять днем жалоби за загиблими внаслідок ракетного удару РФ по Холодногірському району міста 20 березня − Ігор Терехов, міський голова. 5 людей загинули, 8 перебувають у лікарні. Пошукові роботи тривають. Пожежу на цивільному підприємстві площею 10 тис.кв.м. ліквідовано.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Президент Зеленський вчора ввечері  провів зустріч з радником президента США з питань національної безпеки Джейком Салліваном, де обговорили оборонну взаємодію − Укрінформ.  Джейк Салліван 20 березня прибув до України з неоголошеним візитом. Під час спільної пресконференції з керівником Офісу Президента Андрієм Єрмакова він висловив впевненість, що законопроєкт, який передбачає допомогу Україні, вдасться ухвалити в Палаті представників.

Президент Зеленський

  • провів телефонну розмову з прем’єром Греції Кіріакосом Міцотакісом. Сторони домовилися прискорити роботу над двосторонньою безпековою угодою − Європейська правда.
  • нагородив Управління розвідки і 15-й мобільний прикордонний загін Державної прикордонної служби України відзнаками «За мужність та відвагу» − сайт глави держави.

***

Візит голови Військового комітету НАТО

- Найвищий військовий посадовець Альянсу − голова Військового комітету НАТО Роб Бауер прибув з візитом до Києва − ЗМІ. Бауер виступив на Київському безпековому форумі.

- Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час зустрічі з адміралом Робом Бауером у Києві наголосив на необхідності надання нашій державі критично важливих видів озброєнь та військової техніки − МЗС.

- Роб Бауер застеріг від песимізму щодо здатності України виграти війну й закликав до подальшої підтримки Києва − ЗМІ.

- Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський обговорив з делегацією НАТО на чолі з адміралом Робом Бауером потреби Сил оборони України − Укрінформ.

- Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук під час зустрічі із головою Військового комітету НАТО адміралом Робом Бауером наголосив, що членство України в НАТО є єдиним способом стримати російську агресію − Фейсбук Стефанчука.

***

Очільник міністерства оборони Естонії Ханно Певкур під час візиту до Києва оголосив про новий пакет військової допомоги для України на 20 мільйонів євро, до якого увійдуть, зокрема, артилерійські боєприпаси − сайт Міноборони Естонії.  

Верховна Рада

  • ухвалила закон «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо посилення ефективності функціонування інституту службових осіб, відповідальних за перебування затриманих та осіб, взятих під варту»
  • ухвалила постанову про передачу повноважень Запорізької обласної ради обласній військовій адміністрації.
  • ухвалила в другому читанні законопроєкт, який посилює соціальний захист військовослужбовців та поліцейських.

- В Україні з 20 березня запрацював онлайн-сервіс для перевірки протоколу обов’язкового технічного контролю транспортних засобів − пресслужба Головного сервісного центру МВС.

- 21 березня розпочинає роботу незалежна Спеціалізована антикорупційна прокуратура, яка до того була підрозділом Офісу генпрокурора − пресслужба САП.

- Директор «Київпастрансу» Дмитро Левченко звільнився з посади. Також, буде звільнений директор з виробництва цього комунального підприємства Павло Кирилюк − Віталій Кличко, Київський міський голова.

- Вранці на Скнилівському мості при в’їзді до Львова через туман сталося три дорожньо-транспортні пригоди за участі 27 автомобілів. Обійшлося без жертв − Андрій Садовий, мер Львова.

- Суд заочно призначив 15 років ув’язнення ексміністру освіти і науки Дмитру Табачнику та 12 років ув’язнення − ексочільнику Державної реєстраційної служби Дмитру Вороні − СБУ.

- ДБР у співпраці з Офісом генерального прокурора викрили на незаконному збагаченні колишнього начальника Центрального управління продовольчого забезпечення Командування Сил логістики Збройних сил України − ДБР. За даними ж Української правди, йдеться про Олександра Козловського.

- У БЕБ заявили, що викрили будівельну компанію в спробі розтрати бюджетних коштів під час будівництва фортифікаційних споруд на Харківщині. Бізнесмен вкрав понад 20 млн грн − пресслужба БЕБ.

***

- До державного бюджету України від Канади надійшло 2 млрд канадських доларів (еквівалент 1,5 млрд дол. США) кредиту на пільгових умовах терміном 10 років − Мінфін.

- До кінця березня реєструвати ввезену через митний кордон гуманітарну допомогу дозволено як у паперовому, так і у цифровому форматі. Із 1 квітня продовження перехідного періоду не передбачено – Мінсоцполітики.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Після кількох днів затримки лідери Конгресу США в четвер оприлюднили двопартійний план бюджетних витрат у розмірі $1,2 трильйона на оборону, національну безпеку та інші програми − Reuters.

- Нідерланди мають намір передати Україні перші винищувачі F-16 у другій половині 2024 року − Кайса Оллонґрен, міністр оборони Нідерландів.

- Палата представників, нижня палата чеського парламенту, назвала Росію головною безпековою загрозою Чеської Республіки та проголосила необхідність продовження підтримки України − агентство ČTK.

- Нідерланди виділяють понад €150 мільйонів на закупівлю боєприпасів для літаків F-16, які будуть направлені в Україну − Міноборони.

- Міністр оборони Австралії Річард Марлес заявив, що його країна приєдналася до коаліції дронів для України − The Guardian.

- Польські фермери припинили блокувати рух вантажівок на напрямку пункту пропуску «Медика» − «Шегині», заблокованими станом на 21 березня залишаються 4 напрямки кордону з Польщею − ДПСУ.

- Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі підкреслив, що МАГАТЕ потребує своєчасного доступу та регулярних інспекцій Запорізької АЕС, щоб контролювати її безпеку − МАГАТЕ.

- Міністри закордонних справ країн Вишеградської четвірки (V4) зійшлися на думці, що агресія Росії проти України є порушенням міжнародного права і територія України має залишатись у межах її міжнародно визнаних кордонів − Укрінформ. У деяких аспектах підтримки України міністри не були одностайними, зокрема щодо військової підтримки. Очільники МЗС Словаччини та Угорщини заявили, що їхні країни не постачатимуть зброю Україні.

- Парламент Естонії ухвалив рішення про розірвання естонсько-російського договору про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах через відсутність довіри до російської системи правосуддя − ERR.

- Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив у середу американським сенаторам-республіканцям по відеозвʼязку, що Ізраїль продовжить свої військові зусилля до перемоги над угрупованням ХАМАС у секторі Гази − Reuters.

ВОРОГ

- Великі китайські банки перестали приймати платежі в юанях з Росії та почали повертати такі транзакції клієнтам − The Moscow Times. Китайські кредитні організації блокують юаневі платежі із середини січня, підтвердило джерело видання. Зазначено, що нові обмеження викликані побоюваннями через можливе запровадження вторинних санкцій з боку США.

- Голова російського Грайворонського міського округу закликав росіян покинути прикордонні населені пункти. Через кілька годин після публікації Бондарєв видалив свій допис із Telegram − росЗМІ.

- Росіяни виявились найактивнішими під час міжнародного благодійного збору на закупівлю чергової партії ударно-розвідувальних безпілотників «Сич» для підрозділів Головного управління розвідки Міністерства оборони України − ГУР.

- 20 березня з РФ вислали Хав’єра Коласа, кореспондента видання EL MUNDO.

- У Росії заявили про початок масового виробництва тритонних бомб ФАБ-3000, яке відбувається на одному з підприємств у Нижньогородській області − росЗМІ.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-