Литва виділяє ще €5 мільйонів на відновлення зруйнованих шкіл і дитсадків в Україні

Литва виділяє ще €5 мільйонів на відновлення зруйнованих шкіл і дитсадків в Україні

Укрінформ
Міністр фінансів Литви Гінтаре Скайсте заявила, що Литва виділяє ще 5 мільйонів євро на відновлення українських шкіл і дитячих садків, зруйнованих під час повномасштабної війни, розпочатої Росією.

Як повідомляє литовський мовник LRT, про це вона сказала, перебуваючи з візитом у Києві.

«Ми оголосили про виділення 5 мільйонів євро на підтримку реконструкції та адаптації зруйнованих в Україні шкіл і дитячих садків шляхом встановлення в них укриттів. Під час мого візиту до Києва пролунало кілька сирен повітряної тривоги - очевидно, що для того, щоб забезпечити безперервну освіту, незважаючи на повітряні удари, ми повинні інвестувати в багатоцільові безпечні будівлі і не дозволити ворогу забрати майбутнє українських дітей», - сказала Скайсте.

Вона також додала, що в контексті пробуксовування рішень у США, швидке виділення коштів допомоги від Європейського Союзу (ЄС) стає життєво важливим. «Перші 4,5 мільярда євро з Фонду для України мають надійти в Україну в березні. Цього тижня Литва також оголосила, що приєднається до чеської ініціативи щодо спільної закупівлі амуніції для українських військ», - зазначила голова литовського мінфіну.

Під час візиту вона обговорила зі своїм українським колегою Сергієм Марченком та очільником Нацбанку Андрієм Пишним економічну ситуацію та стан державних фінансів в Україні, її готовність впроваджувати реформи відповідно до зобов'язань перед ЄС. Також обговорювалися шляхи використання заморожених активів російського Центрального банку для потреб України.

В рамках візиту Скайсте відвідала дитячий садок в Ірпені, який був відновлений за рахунок литовського фінансування.

Як повідомлялося, за оцінками Світового банку, збитки, завдані Україні внаслідок російського вторгнення, становлять 486 мільярдів євро, а мінімальні витрати на відновлення у 2024 році потребують 15 мільярдів євро.

За оцінками литовського Міністерства фінансів, підтримка України з боку з боку цієї країни з початку війни становить 2% ВВП.

Фото: Харківська ОВА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-