Битва за Україну. День сімсот двадцять п’ятий

Битва за Україну. День сімсот двадцять п’ятий

Укрінформ
В українському небі був знищений ще один російський винищувач-бомбардувальник Су-34. Два українських аналоги дрону «Ланцет» успішно пройшли тестування

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот двадцять п’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 18 лютого 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Зранку в українському небі був знищений ще один російський винищувач-бомбардувальник Су-34, а також ще 12 ворожих ударних дронів типу Shahed та авіаційна ракета Х-59 – Микола Олещук, командувач Повітряних сил Збройних сил України.

- Перші винищувачі F-16 опиняться в українському небі орієнтовно у червні 2024 року. – Foreign Policy – Foreign Policy.

- Україна і США можуть підписати безпекову угоду і до ювілейного саміту НАТО у Вашингтоні в липні, однак українська сторона фокусується на голосуванні Конгресом за пакет допомоги, оскільки це питання виживання – Ольга Стефанішина, віцепрем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

- За результатами Мюнхенської безпекової конференції Україна має ясність щодо подальшого просування перемовин про членство в ЄС, є також усвідомлення партнерами необхідності посилення європейської оборонної політики та важливості голосування рішення про допомогу Україні в Конгресі США – Ольга Стефанішина.

***

- Влада Німеччини зібрала понад 500 доказів воєнних злочинів Росії в Україні та допитала більш як 160 свідків – Марко Бушманн, міністр юстиції Німеччини.

ЦИТАТИ

Володимир Зеленський, президент України: «Не питайте Україну, коли закінчиться війна, а запитайте себе (союзники – ред.), чому путін може це продовжувати».

Джо Байден, президент США: «Українські військові змушені були залишити Авдіївку внаслідок того, що їм довелося обмежити використання боєприпасів внаслідок скорочення постачання – через бездіяльність Конгресу, і Росія отримала перші помітні успіхи за багато місяців».

Роб Брауер, голова військового комітету НАТО: «У воєнному плані це не велика втрата (Авдіївка, – ред.). Вони зруйнували всю інфраструктуру. Тому немає міста. Є ще пара сотень метрів. Втім, країна-терорист далека від перемоги у війні».

Евіка Сіліня, прем’єр-міністр Латвії: «Європейські країни у дискусіях втрачають дорогоцінний час, потрібний для підготовки до відбиття агресії Росії. Загрозу від РФ мають відчувати всі члени НАТО, а не лише країни Балтії».

Саломе Зурабішвілі, президентка Грузії: «В інтересах Європейського Союзу і, звичайно, Грузії, з метою нашої безпеки та наших зв’язків з Європою, необхідно не допустити того, щоб Росія стала винятковою силою в Чорному морі, чого вона намагається досягти».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Українські дрони аналоги «Ланцет» пройшли попередні випробування та готуються до перших бойових випробувань – Михайло Федоров, віцепремʼєр-міністр цифрової трансформації.

- На Луганщині російський пілот спрямував підбитий літак на село з мирними жителями в Антрацитівській громаді. Про постраждалих наразі невідомо – Артем Лисогор, голова Луганської ОВА.

- Українські захисники виконали план зі знищення елітних російських підрозділів, які були перекинуті на Авдіївський напрямок – Сергій Братчук, речник Української добровольчої армії «Південь».

- Виведення військ з Авдіївки вийшло настільки успішним, наскільки це дозволяли обставини. Втрати були мінімальними, «як на такі події», а щодо полонених інформація уточнюється – Дмитро Лиховій, начальник відділу зв’язків з громадськістю угруповання військ «Таврія». Ворожі сили намагаються атакувати населений пункт Ласточкине, розташований поблизу Авдіївки. За останню добу було зафіксовано 14 атак на цей напрямок.

- Втрати ворога за період активної фази Авдіївської оборонної операції (з 10 жовтня 2023 по 17 лютого 2024) склали особового складу – 47186 осіб; танки – 364; артилерійські системи – 248; бойові бронемашини – 748; літаки – 5 – Олександр Тарнавський, командувач ОСУВ «Таврія».

- Російські окупанти розстріляли шістьох полонених українських військових на позиції Музей (колишня в/ч Зеніт) в Авдіївці, які лишились там після відступу української армії з міста. Четверо з них були поранені і неходячі – DeepState. Рідні шістьох бійців 110-ї окремої механізованої бригадив та побратими впізнали тіла на відео з російських пабліків.

- Російські військові вранці 18 лютого розстріляли двох полонених захисників України в зоні відповідальності оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця» – Сухопутні війська ЗСУ.

- На Таврійському напрямку протягом минулої доби ліквідовано 553 російських окупантів – Об’єднаний пресцентр Сил оборони Таврійського напрямку. Також наші воїни знищили 66 одиниць техніки ворога, 1 склад боєприпасів ворога. Нейтралізовано або знищено 238 БпЛА різних типів.

- Окупанти 13 разів намагалися атакувати позиції Сил оборони України на Запорізькому напрямку на захід від Вербового й Роботиного. Спроби наступальних дій росіян були відбиті, вони повернулися на попередні позиції. Втрат позицій українських Сил оборони немає – ОСУВ «Таврія».

- Українські військові знищили рідкісний російський зенітно-ракетний комплекс «Гибка-С» на Авдіївському напрямку – «Мілітарний».

- Висока імовірність, що велика частина екіпажу російського десантного корабля «Цезар Куніков» загинула. Швидкі забирали їх з берега, але в якому стані – сказати важко – Дмитро Плетенчук, речник Військово-морських сил ЗСУ.

- У госпіталі Севастополя від отриманих на війні поранень помер заступник командувача 18-ї армії полковник Магомедалі Магомеджанов – Громадська палата Дагестану.

***

- На місці авіаудару 17 лютого в Куп'янську рятувальники деблокували тіло ще одного загиблого – ДСНС у Харківській області. Повідомлялося про 4 поранених, 2 загиблих.

- Внаслідок ракетної атаки в Краматорську загинули троє людей, двоє – дістали поранення, ще одна людина загинула в Слов'янську – Національна поліція України.

- Загарбники за добу на Донеччині, Херсонщині, Харківщині, Сумщині, Дніпропетровщині вбили 7 цивільних, ще 22 людини поранили – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- У Києві, як і по всій Україні, з 18 по 20 лютого вшановують пам'ять загиблих під час Революції гідності. У неділю, 18 лютого, в десяту річницю тих подій у Маріїнському парку відправили панахиду. З програмою заходів до Дня Героїв Небесної Сотні можна ознайомитися в інфографіці Укрінформу.

- Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський разом з міністром оборони Рустемом Умєровим та начальником Генштабу ЗСУ генерал-майором Анатолієм Баргилевичем на Аскольдовій могилі у Києві вшанували пам’ять воїнів, загиблих у боях за Дебальцеве впродовж січня-лютого 2015 року – Генштаб ЗСУ.

- У неділю на Майдані Незалежності в Києві відбулася традиційна акція родичів та близьких полонених військових «Free Azov» – Суспільне, hromadske.

- У роботі мессенджера Telegram стався збій – Downdetector. В українській розвідці визнають, що Telegram містить низку загроз для безпеки України, і потрібно шукати варіанти розв'язання цієї проблеми.

- Генпрокурор Андрій Костін обговорив із представниками ФБР Крістін Кох, Джейком Арчером та Ланцем Ніксоном співпрацю у питанні захисту українських культурних цінностей – Офіс генпрокурора.

- В Україні на сьогодні налічується близько 50 тисяч осіб, які мають судимість, але не перебувають за гратами, і після відповідної перевірки їх можна було б мобілізувати до Сил оборони – Денис Малюська, міністр юстиції.

- Від початку дії в Україні Єдиного реєстру зброї громадяни подали майже 226 тисяч заяв на її придбання, зберігання та переоформлення – сайт МВС.

- Вже цієї весни мають з'явитися перші послуги електронного нотаріату – Михайло Федоров, віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації.

- В енергосистемі України станом на 18 лютого дефіциту електроенергії немає, у резерві наявні 13 одиниць генеруючого обладнання – Міненерго.

- У Києві з 23 до 25 лютого пройде перший в Україні національний фестиваль документального кіно Cinema for Victory, на якому представлять зняті під час російсько-української війни фільми – Держкіно.

***

- За тиждень з 12.02, до 16.02 2024 року Національний банк продав 322,6 мільйона доларів, а купив – 0,3 млн – НБУ.

- Українська влада обговорює запровадження обмежувальних заходів на торгівлю із Польщею у відповідь на блокаду кордону з боку польських фермерів та марні спроби уряду Польщі розв’язати проблему – Forbes.

- У той час, коли поляки блокують ввезення українського зерна, у великих обсягах в країну заходить російське. Продукції з країни-терористки РФ ввезено аж 12 млн тонн. При цьому українського зерна зайшло до країни в обсягу лише 4,3 млн тонн – Центр протидії дезінформації РНБО.

- Відновлення Україною контролю над західною частиною Чорного моря та встановлення стабільного експортного коридору дасть змогу вирішити проблемні питання експорту зерна та вантажоперевезень, які нині затьмарили польсько-українські відносини – Радослав Сікорський, глава МЗС Польщі.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Жозеп Боррель, Високий представник ЄС на Мюнхенській безпековій конференції

  • Євросоюз має зміцнювати власні оборонні спроможності, бо без таких зусиль Європа не зможе виконувати роль важливого геополітичного гравця;
  • Євросоюз має діяти за трьома головними напрямками: краще і швидше підтримувати Україну економічно, визначити безпекові зобов’язання перед Україною та зміцнювати оборонні спроможності, оскільки РФ готується до тривалого протистояння з НАТО.
  • ЄС зробив дуже багато у підтримці України, включно з фінансовою та військовою допомогою, але, якби він був більш рішучим та менше коливався у наданні такої допомоги, війна проти російської агресії могла б бути зовсім іншою;
  • В Україні формується новий тип війни – з траншеями Першої світової і штучним інтелектом Зоряних війн.

- Естонія, Данія, Норвегія, Литва та Латвія лідирують за загальними зобов’язаннями з допомоги Україні, якщо вимірювати допомогу у співвідношенні до ВВП цих країн – Кільський інститут світової економіки.

- Франція найближчими тижнями передасть Україні новітні дрони-камікадзе. Про це заявив французький міністр оборони Себастьян Лекорню – Journal du Dimanche.

- Німецький збройовий концерн Rheinmetall планує відкрити в Україні новий завод з виробництва боєприпасів спільно з українською компанією-партнером – «Європейська правда».

- Велика Британія працює з країнами, включаючи США, над тим, щоб надати Україні нові безпілотники зі штучним інтелектом, які могли б одночасно атакувати російські цілі – Bloomberg.

- Данія вирішила передати Україні всю свою артилерію – Метте Фредеріксен, прем'єр-міністр країни.

- Українці, які виїхали через повномасштабне вторгнення Росії, зможуть залишатися у Великій Британії до вересня 2026 року після отримання 18-місячної візи за новою схемою продовження – Sky News.

- У німецьких політичних колах, в уряді ФРН вже кілька місяців точиться запекла дискусія щодо передачі Україні ракет великого радіуса дії Taurus, яка поки не привела до ухвалення рішення, але буде продовжена – Марі-Агнес Штрак-Циммерман, очільниця оборонного комітету Бундестагу.

- Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак обговорив із прем’єр-міністром Катару шейхом Мохаммедом бін Абдулрахманом Аль-Тані реалізацію Формули миру глави Української держави Володимира Зеленського – соцмережа X Єрмака.

- Міністр закордонних справ Китаю Ван І заявив своєму українському колезі Дмитру Кулебі, що Пекін не продає Росії летальної зброї для війни проти України – китайське МЗС.

***

- Держсекретар США Ентоні Блінкен розказав міністрам закордонних справ Індії та Китаю про те, що Росія, ймовірно, збирається розмістити ядерну зброю в космосі, й попросив вплинути на неї – The New York Times.

- Китай і країни Глобального Півдня переконали Путіна припинити погрози використати ядерну зброю у війні проти України – Александр Стубб, президент Фінляндії.

- Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі вважає, що оголошення за кілька годин або хвилин до початку Мюнхенської конференції про загибель ув’язненого опозиціонера Алексєя Навального є не збігом, а посланням з боку Росії. «Це характерна риса російських дій – намагатися психологічно справити враження, що РФ робить що завгодно та де завгодно».

- Євросоюз має розробити план з випуску єврооблігацій на суму 100 мільярдів євро (107,8 мільярда доларів) для стимулювання оборонної промисловості континенту, а тим часом зробити більше для доставки зброї в Україну – Кая Каллас, прем'єр-міністр Естонії.

- Американські сенатори демократ Джин Шахін та республіканець Том Тілліс представлять у Конгресі двопартійну резолюцію, яка засуджує відступ від демократії в Угорщині та закликає її уряд зняти блокування вступу Швеції до НАТО – AP.

Стокгольм сподівається, що Будапешт ратифікує угоду про членство Швеції в НАТО на найближчій сесії угорського парламенту, яка розпочинається 26 лютого – Магдалена Андерссон, експрем’єр Швеції.

- Молдовські фахівці зібрали всі фрагменти дрона типу Shahed, що впав на півдні Молдови, неподалік кордону з Україною. Вибухівка відсутня, територія повністю очищена і не становить небезпеки для населення – NewsMaker.

***

- Штати оголошують єменських хуситів, підтримуваних Іраном, терористичною групою, що буде супроводжуватися відповідними санкціями – Держдепартамент США.

- Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу відкинув заклики світових лідерів уникнути наземної операції в Рафаху, заявивши, що це означатиме програш у війні проти ХАМАСу – Times of Israel.

- Ізраїльська армія продовжує операцію в західній частині міста Хан-Юніс на півдні сектора Гази, де знищила за минулу добу значну кількість терористів і вилучила велику кількість зброї – ЦАХАЛ.

ВОРОГ

- У Росії після знищення десантного корабля «Цезаря Кунікова» знято з посади командувача Чорноморського флоту (ЧФ) адмірала Віктора Соколова– Міноборони Британії. Російське міноборони досі офіційно н заявило про його відставку. Імовірно, Соколова замінили віцеадміралом Сергієм Пінчуком, він обійматиме посаду виконувача обов'язків командувача Чорноморського флоту до завершення розслідування знищення «Цезаря Куникова».

- У Росії на другий день після того, як стало відомо про смерть у колонії Олексія Навального, на акціях пам'яті опозиціонера поліція затримала 275 осіб у 32 містах – портал «ОВД-Инфо». Понад 12 тисяч людей надіслали звернення до Слідчого комітету РФ з вимогою видати тіло російського опозиціонера Олексія Навального його близьким.

- Наприкінці лютого у Москві пройде міжпалестинська зустріч, на яку Росія запросила усі палестинські організації, включаючи ХАМАС – Мухаммад Штайе, прем’єр-міністр Палестинської національної адміністрації (ПНА).

- Юлія Навальна, дружина ув’язненого російського опозиціонера Алексєя Навального, після повідомлень про його загибель візьме участь у засіданні міністрів закордонних справ країн-членів Євросоюзу – Радіо Свобода.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-