ЄС має підтримати Україну та готуватися до тривалого протистояння з Росією - Боррель

ЄС має підтримати Україну та готуватися до тривалого протистояння з Росією - Боррель

Укрінформ
Євросоюз має діяти за трьома головними напрямками: краще і швидше підтримувати Україну економічно, визначити безпекові зобов’язання перед Україною та зміцнювати оборонні спроможності, оскільки РФ готується до тривалого протистояння з НАТО. 

Про це у неділю під час виступу на Мюнхенській безпековій конференції заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми маємо продовжити економічну та військову допомогу для України, надавати її більше та швидше…. Ми маємо визначити наші безпекові зобов’язання перед Україною та дивитися у майбутнє, тому що після входження України Європа стане іншою… І ми маємо підготуватися до довгого періоду напруги у відносинах з Росією, яка може готуватися до тривалого протистояння з країнами НАТО», - підкреслив Боррель.

Він зауважив, європейські партнери мають усвідомлювати, що в Україні відбувається тривала війна високої інтенсивності, де кількість жертв зростає з обох сторін. Водночас, технології під час цієї війни розвиваються із неймовірною швидкістю.

«Я був в Україні кілька днів тому, зміг відвідати фабрики дронів. Безумовно, майбутнє цієї війни визначатиметься дронами та, особливо, масованим застосуванням штучного інтелекту на полі бою. Це буде новий тип війни, який вбирає все, від траншей часів Першої світової війни до штучного інтелекту епохи «зоряних війн». Я привернув увагу європейських міністрів (оборони) до цього моменту. Ми говорили про класичні боєприпаси, які залишаються дуже важливими, і Президент Зеленський говорив про це. Ми маємо робити більше та швидше», - наголосив високий представник ЄС.

Читайте також: Боррель закликав Китай не підтримувати Росію та долучитись до Саміту миру

«Друге. Ми маємо представити Україні безпекові зобов’язання. Країни-члени працюють над цим. Але найвагомішим безпековим зобов’язанням для України є членство (в ЄС). Це те зобов’язання, яке ми прийняли, стосовно України. Це буде інша Європа разом з Україною в її межах. Ми маємо розглянути весь процес розширення, відповідні рухи та дотриматись наших зобов’язань», - додав Боррель.

Стосовно питання необхідності готуватися до тривалого періоду напружених відносин між ЄС і Росією високий представник ЄС зауважив, що, за ознаками, Росія наразі намагається активізувати свої політичні та військові провокації проти країн НАТО.

«Тож послання дуже чітке: ми маємо перед собою «російську проблему», і для нас це величезний виклик. Саме тому наші військові зусилля повинні бути змістовними, у співробітництві з ключовими партнерами, такими, як США. Але маємо розглядати різні сценарії, наскільки глибоким може бути залучення США до європейської безпеки», - заявив головний європейський дипломат.

Читайте також: Боррель вважає, що Росія може піти у наступ після березневих «виборів»

Як повідомлялося, 18 лютого у Мюнхені, Німеччина, триває останній день триденної міжнародної безпекової конференції, в ході якої провідні урядовці й політики світу, представники міжнародних організацій, разом із представниками громадськості та наукової спільноти, обговорюють найгостріші глобальні проблеми сьогодення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-