ЄС не зможе бути геополітичним гравцем без зміцнення оборони - Боррель

ЄС не зможе бути геополітичним гравцем без зміцнення оборони - Боррель

Укрінформ
Євросоюз має зміцнювати власні оборонні спроможності, бо без таких зусиль Європа не зможе виконувати роль важливого геополітичного гравця.

Про це на Мюнхенській безпековій конференції заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми маємо зміцнювати оборонні спроможності. Це не означає, що ми маємо сформувати якусь «європейську армію», - ЄС не має власних збройних сил. Але ми маємо досягти більшої координації між країнами-членами, які мають свої армії, підвищувати їх взаємосумісність, що дасть нам можливість оперативно реагувати на виклики та на розвиток ситуації у світі», - зазначив Боррель.

Він зауважив, що два роки тому Європейська служба зовнішніх дій представила доктринальний Стратегічний компас ЄС. Вже тоді звучала думка, що Європа знаходиться у небезпеці, але мало хто на це звертав увагу. Зараз, за словами Борреля, всі говорять про безпеку й оборону, про єврокомісара з питань оборони, про оборонні структури, спільні замовлення та оборонну промисловість.

«Це правильно. Тому що ми в Європі тривалий час знаходилися в періоді мовчазного роззброєння. Без розголосу, потроху, ми втрачали військові спроможності та спроможності нашої оборонної промисловості. Зараз вони зростають – за один рік на 40%. Цього недостатньо, але принаймні ми зараз у кращому становищі», - зауважив керівник дипломатичної служби Євросоюзу.

Він додав, що за всієї важливості оборонної промисловості, вона не є тотожною з поняттям «оборона». Оборона належить до виключної компетенції країн-членів, які мають армії та оборонні спроможності. Тож призначення ЄС - спонукати їх краще працювати одне з одним з метою досягнення більшої взаємосумісності та координації, зробити їх спроможними разом започатковувати та виконувати місії, реагувати на виклики у сфері безпеки, перед якими може поставати ЄС.

«З початку мого мандату ЄС започаткував 7 військових та цивільних місій в рамках Спільної політики ЄС з безпеки й оборони. Попередниця на цій посаді (Федеріка Могеріні – ред.) започаткувала лише одну. Наступного понеділка ми почнемо ще одну місію у Червоному морі для захисту безпеки судноплавства у цьому регіоні», - сказав Боррель.

Він наголосив: «для того, щоб бути геополітичним гравцем, ми повинні отримати відповідні засоби. Це означає мати потужні оборонні спроможності, які починаються з розбудови потужної оборонної промисловості».

Читайте також: ЄС має підтримати Україну та готуватися до тривалого протистояння з Росією - Боррель

Як повідомлялося, сьогодні у Мюнхені триває останній день триденної міжнародної безпекової конференції, в ході якої обговорюються найгостріші глобальні проблеми сьогодення.

Фото: Ministerio de Asuntos Exteriores y de Cooperación

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-