Євросоюз посилив санкції проти військового режиму М’янми

Євросоюз посилив санкції проти військового режиму М’янми

Укрінформ
Європейський Союз оновив санкції проти осіб та установ, що знаходяться під контролем воєнної хунти в М’янмі, та включив у санкційний список додатково вісім осіб та три установи, що причетні до масштабних репресій у цій країні.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена у понеділок на сайті Європейської Ради.

«Рада ЄС сьогодні застосувала санкції проти 8 осіб та 3 економічних установ, а також проти Організації військових ветеранів, у зв’язку із військовим заколотом, що трапився в М’янмі/Бірмі 1 лютого 2021 року, та у відповідь на репресії проти учасників мирних демонстрацій. Обмежувальні заходи ЄС широко погоджуються із подібними діями головних міжнародних партнерів», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: ООН закликає ввести ембарго на продаж зброї М'янмі

Як зазначається, нові санкції спрямовані проти чиновників режиму – міністрів та їх заступників, а також проти генерального прокурора, які відповідають за підрив демократії та верховенства права, за серйозні порушення прав людини в цій країні. Чотири установи, що потрапили да санкційного списку, або перебувають у державній власності, або прямо контролюються збройними силами М’янми, та були прямо або опосередковано залучені до прибутків, що отримує військовий режим, та до його репресивних дій.

Обмежувальні заходи ЄС спрямовані проти секторів видобутку дорогоцінного каміння та лісової промисловості, тож проти експлуатації військовою хунтою природних ресурсів країни. Водночас, вони розроблені так, щоб уникнути економічної шкоди для населення М’янми.

З урахуванням внесених сьогодні оновлень, обмежувальні заходи спрямовані наразі проти 43 осіб та 6 установ. Вони включають заморожування фінансових активів, заборону на надання будь-яких фондів або фінансування включеним до списку особам або установам, заборону на подорожі або транзиту територією ЄС тощо.

Читайте також: Переворот у М'янмі: правозахисники заявляють про 840 загиблих

При цьому в силі залишаються також попередні санкції проти режиму М’янми. Вони включають ембарго на постачання зброї та обладнання, що може використовуватися для внутрішніх репресій, заборону на постачання товарів подвійного призначення для військових або сил поліції, або обладнання, що може застосовуватися для контролю над засобами комунікації та подальших репресій. Повністю заборонена будь-яка військова співпраця зі збройними силами М’янми.

ЄС продовжує надавати населенню країни гуманітарну допомогу, на принципах гуманності та нейтралітету. Зокрема, протягом 2021 року ЄС надав гуманітарну допомогу на суму 21 мільйон євро для негайної підтримки переміщених осіб та населення регіонів, що уражені конфліктом.

Як повідомляв Укрінформ, 1 лютого військові у М'янмі відсторонили від влади цивільне керівництво держави та оголосили надзвичайний стан. Вони обґрунтовували свої дії заявами про маніпуляції на парламентських виборах у листопаді.

Читайте також: Екслідерка М'янми вперше особисто постала перед судом

Керівник правлячої партії М'янми "Національна ліга за демократію", очільниця МЗС і фактичний лідер країни Аун Сан Су Чжи та президент Он М'їн були заарештовані.

Колишній генерал та віцепрезидент М'їн Све тепер виконує роль перехідного голови держави. Проте вся повнота влади належить керівнику збройних сил Мін Аун Хлайну, поки діятиме надзвичайний стан.

Багато країн засудили цей переворот. У М'янмі противники перевороту проводять масові протести, які силовики жорстоко придушують, застосовуючи й зброю.

Низка країн Заходу, зокрема США, запровадили санкції проти військових М’янми.

Фото: STR/AFP via Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-