Німецька контррозвідка заявляє про збільшення кількості кібератак

Німецька контррозвідка заявляє про збільшення кількості кібератак

Укрінформ
В останні роки число кібератак, у тому числі скоєних іноземними спецслужбами, збільшилася, тому Німеччина має бути здатна не допустити кібератак на свої критичні інфраструктури і завдати противнику удар у відповідь.

Про це заявив президент Відомства із захисту конституції (контррозвідки) ФРН Ханс-Георг Маасен в ефірі телеканалу ARD перед симпозіумом, присвяченим гібридним загрозам, який починається в понеділок у Берліні.

"Треба зробити так, щоб ми не були постійно в ролі жертви... У нас має бути можливість захищатися", - заявив Маасен, маючи на увазі так званий hack back – удар у відповідь.

Це, за його словами, передбачає здатність простежити шлях вкраденої інформації та знищити її на сервері противника, здійснювати контршпигунство з метою з'ясування, що той хотів зробити з цією інформацією, а також, при відбитті кібернападу з метою саботажу, завдати такої шкоди іншій стороні, щоб її спроби провалилися.

При цьому глава німецької контррозвідки не став говорити про можливої кібервійни. Гібридні загрози, за його визначенням, "стоять вище рівня дипломатичних зусиль, але нижче порога війни". Таким загрозам спецслужби в Німеччині та Європі повинні протистояти, підкреслив Маасен, не ставши називати країн, звідки вони виходять.

Читайте також: Канада обвинувачує Росію у втручанні в критичну інфраструктуру

В останні роки число кібератак, в тому числі і здійснюваних іноземними спецслужбами, істотно збільшилася, визнав головний німецький контррозвідник. Метою їх, нагадав Маасен, є "шпигунство, саботаж і кампанії впливу". Проти них треба "озброюватися і оборонятися". У плані профілактики слід "закрити дірки безпеки", але також не забувати на рівні простого населення, що кіберпростір, зокрема соціальні мережі, є зоною потенційної небезпеки, звідки може виходити дезінформація, а інформація може піддатися маніпуляціям.

Маасен уточнив, що Німеччина перебуває в центрі уваги служб зовнішньої розвідки, які можуть готувати акти саботажу шляхом впровадження шкідливих програм в об'єкти критичної інфраструктури. Він нагадав у цьому зв'язку про кібератаки на українські електромережі наприкінці 2015 року. Одночасно були виявлені напади і на німецькі структури. "Той самий зловмисник з одним і тим же шкідливим програмним забезпеченням спробував атакувати німецьку інфраструктуру", - сказав він. У той час німецькі органи безпеки поклали відповідальність за напад на Росію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-