Експерти ООН довели: ІДІЛ і війська Асада застосовували хімічну зброю в Сирії

Експерти ООН довели: ІДІЛ і війська Асада застосовували хімічну зброю в Сирії

Укрінформ
Група міжнародних експертів під егідою ООН довела причетність уряду Башара Асада, а також терористичного угруповання ІДІЛ до двох випадків застосування бойової хімічної зброї в Умм-Хоше та Хан-Шейхуні.

Про це заявив у вівторок глава Спільного механізму ООН і ОЗХЗ Едмон Муле під час виступу на засіданні Ради Безпеки ООН, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Було зібрано достатньо надійних доказів, що заслуговують на довіру для того, щоб зробити такі висновки", - наголосив Муле.

У доповіді Спільного механізму наводяться оцінки, а також обгрунтовуються висновки по застосуванню терористами ІДІЛ сірникового іприту в Умм-Хоше у вересні 2016 року, а також урядовими силами Сирії бойового газу "зарин" в Хан-Шейхуні у квітні 2017 року.

Читайте також: У Сирії пообіцяли «розібратися із американськими загарбниками»

Глава Спільного механізму ООН і ОЗХЗ уточнив, що інформація про конкретні випадки застосування зброї була зібрана за допомогою 12 держав-членів, в тому числі Сирії. Експерти провели інтерв'ю з понад 30 свідками, розглянули понад 2,4 тис. фотографій та 1,2 тис. відео, прослухали близько 120 аудіозаписів та вивчили понад 630 документів. Крім того, команди фахівців відвідали Дамаск та авіабазу Аль-Шайрат за сприяння сирійської влади.

На додаток, Спільний механізм отримав незалежний експертний аналіз та оцінки кількох визнаних міжнародних експертів. Таким чином, відбулася незалежна перевірка свідчень та надійність зібраної інформації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-