Римські НЕканікули українських бізнесменів

Римські НЕканікули українських бізнесменів

Укрінформ
У столиці Італії відбулася конференція з відбудови України

Українсько-італійська конференція з відбудови України стала не першою міжнародною конференцією високого рівня, присвяченою цій проблематиці, але тим не менш визначною. Італія – не лише країна-член ЄС, НАТО та G7, в якій головуватиме наступного року. Це партнер, який попри неабиякі проросійські сентименти встав на бік України, яка є об’єктом агресії цієї самої росії.

Скажу чесно, великої кількості українських прапорів на знак солідарності у Вічному місті я не побачила, на відміну від дуже багатьох інших європейських столиць, та й помітна присутність російських туристів неприємно вразила.

Але те, на чиєму боці стоїть уряд Джорджи Мелоні, сумніву не викликає. Про це свідчать і її емоційний виступ на конференції, і виступи міністрів, і навіть той факт, що віцепрем’єр, міністр закордонних справ та міжнародного співробітництва Антоніо Таяні носить на руці браслет, виготовлений із сталі славетного маріупольського комбінату «Азовсталь».

Хоча питання не в словах, емоціях чи жестах, а в готовності насправді ділом долучитися як до нашої Перемоги, так і до відбудови.

GRAZIE ITALIA

Здобувати Перемогу нам допомагає італійська зброя. Наприклад, системи ППО малого радіусу дії Skynex виробництва Rheinmetall Italia S.p.A. Це підприємство після участі в конференції відвідав глава української делегації, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, який вважає за можливе спільне виробництво компонентів для цих систем.

Про співробітництво в оборонній сфері говорили й Президент України Володимир Зеленський з очільницею італійського уряду Джорджею Мелоні у телефонній розмові. Спілкувалися два лідери в той день не лише телефоном, але й «у прямому ефірі» – Зеленський з велетенського екрану, Мелоні – із зали.

Італійська прем’єрка серед інших важливих і, відверто скажемо, приємних для нас меседжів, запропонувала, щоб італійці з їхнім досвідом відродження після Другої світової війни і створення «економічного дива» 1960-х років долучилися до побудови майбутнього економічного дива України.

«Ми допомагаємо зараз Україні створити нову главу в своїй історії, і в Італії є всі карти на руках для того, щоб відігравати першорядну роль у цьому процесі… Ми, італійці, після жахів Другої світової війни побудували економічне диво 60-х років. Мені хочеться, щоб саме ми, італійці, з нашими know-how побудували майбутнє економічне диво України», – підкреслила політик.

Фото: Telegram/Денис Шмигаль
Фото: Telegram/Денис Шмигаль

В унісон лунали слова Володимира Зеленського про те, що відновлення України стане «наймасштабнішим економічним проєктом нашого часу в Європі», адже таких руйнувань, які зазнала через російську агресію наша держава, на континенті не бачили з часів тої страшної світової.

Звертає також на себе увагу, що всі в один голос, без жодного сумніву говорили про необхідність допомагати Україні як майбутньому члену ЄС.

«Італія – це країна, яка ще до війни сумнівалася щодо європейської перспективи України в найближчий час, а зараз однозначно на всіх рівнях говорить про те, що Україна має стати членом ЄС якнайшвидше. Не всі держави готові запропонувати нам такий підхід», – зауважив у розмові з автором Олександр Лазука, радник голови делегації Європарламенту до Парламентського комітету Асоціації Україна-ЄС. Він зазначив, що з італійського боку є повне розуміння і тактичних, і стратегічних, і практичних потреб України щодо відбудови, що понад 600 італійських компаній готові взяти участь у відбудові нашої держави – як уже зараз, так і після Перемоги.

ВЕЛИЧЕЗНА ЗАЦІКАВЛЕНІСТЬ

Загалом у конференції виявили бажання взяти участь понад 700 італійських бізнесменів. Наших, за даними глави ТПП Геннадія Чижикова, приїхало від 150-ти компаній.

Захід виявився настільки масштабним, що влада змушена була в останній момент змінити місце проведення. Проходила конференція зрештою в Палаці конгресів. (До речі, побудована ця споруда була на початку 1942-го для всесвітньої виставки, яку було згодом скасовано через Другу світову війну).

Під час конференції підписана низка меморандумів: між «Укрзалізницею» та компанією MERMEC, яка спеціалізується на діагностиці залізничних колій; між аграрними асоціаціями для втілення сучасних проєктів у процесі відновлення України; між компанією We Build та «Укргідроенерго» про співробітництво у будівництві гідроелектростанцій.

Також підпишуть Меморандум для захисту довкілля та відновлення екології та Меморандум про співробітництво у промисловій галузі. Експортно-кредитне агентство Італії на додачу до лінії в 500 млн євро готове виділити ще 1 млрд євро, аби підтримати торговельно-фінансові операції.

Меморандум про співпрацю підписали Харківська область та італійський регіон Емілія-Романія, Київська область і Тоскана. МЗС України та Італійське торгове агентство уклали меморандум про співпрацю. Меморандум, який підписав міністр Дмитро Кулеба, став важливим кроком задля створення нових можливостей для українських експортерів на італійському ринку, пожвавлення B2B контактів, а також збільшення української продукції на полицях провідних торговельних мереж Італії.

Попри те, що конференція позиціонувалася як двостороння, участь у ній взяли представники провідних міжнародних фінансових інституцій, зокрема, Світового банку, МВФ, Європейського банку реконструкції та розвитку, Банку розвитку Ради Європи, Європейського інвестиційного банку тощо.

Банкіри озвучували вже відомі цифри, зрештою це їх економічні прогнози: про потребу 411 млрд доларів на відбудову станом на сьогодні (а війна ще не завершилася, після звільнення, ця сума може подвоїтися); про те, що на найнагальніші потреби ще цього року необхідні 14 млрд. Вони розповідали, як від самого початку війни намагаються акумулювати гроші для України, без яких наша держава зараз просто не зможе функціонувати. Зараз гроші фінансових установ допомагають виплачувати зарплати та пенсії, утримувати лікарні та школи, забезпечувати внутрішньо переміщених осіб і багато чого іншого. Втім, головним є те, що гроші не просто потрібно надавати, потрібно зробити так, щоби працював український бізнес, приватні, малі та середні підприємства. Це – мета.

BUSINESS-TO-BUSINESS

Розпочалася конференція рано вранці закритою сесією по 7 тематичних напрямах, визначених як пріоритетні: інфраструктура та транспорт, енергетика та навколишнє середовище, агропромисловість, охорона здоров’я, цифрові технології та послуги, космос і авіоніка, сталь. Завершився же захід конкретними зустрічами на рівні окремих компаній.

Ділитися подробицями зустрічей і домовленостей з кореспондентом Укрінформу, яка виявилася єдиним представником українських ЗМІ на конференції, наші бізнесмени не стали. Бояться, напевно, «злякати» майбутню співпрацю. Та й нашому спільному ворогу не варто про все знати.

Загальні підсумки прокоментував президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков. Він назвав важливим те, що відбуваються прямі переговори business-to-business, а не лише між чиновниками. За його словами, в кожної з компанії було заплановано по 5-7 бізнес-переговорів, дехто навіть підписав документи про співпрацю.

«Італія хоче підтримати Україну не лише на військовому, але також на цивільному, промисловому рівні. Ми готові до важливих інвестицій в Україну… Ми готові підтримувати Україну як майбутнього члена ЄС і учасника його внутрішнього ринку, що стане можливим також завдяки італійським компаніям. Конференція – це месидж Україні, це початок залучення Італії в Україні», – оголосив міністр Таяні та додав, що його країна знаходиться «на передовій» у питанні відбудови України. Політик підкреслив, що реконструкцію треба починати вже зараз, не чекаючи завершення війни.

«Італія робить все, що може, щоби допомогти Україні. Бізнес знає, як виходити на закордонні ринки, але державні установи можуть зробити процес більш ефективним, якщо будуть його координувати. Відбудова – це також модель європейської інтеграції», – заявив віцепрем'єр-міністр, міністр інфраструктури та транспорту Маттео Сальвіні.

Міністр підприємництва та виробництва Адольфо Урсо своєю чергою пообіцяв не тільки надати українським компаніям техніку, але й допомогти в транспортуванні українського збіжжя через свої порти, адже українські порти заблоковані, окуповані або міновані. Окрім того, він наголосив на важливості просування бренду Made in Ukraine, продукції, виробленій в Україні, і запевнив, що на кожні виставці, яка проводитиметься в Італії будуть промотувати цей «бренд солідарності».

Водночас і політики, і бізнесмени розуміють, що не йдеться про якусь благодійність. Вони насправді бачать великий потенціал у саме співпраці.

«Ми підготували «меню» для італійського бізнесу», – оголосила перша віцепрем’єрка, міністерка економіки Юлія Свириденко, запросивши італійські компанії приходити вже зараз, не чекаючи на завершення війни, та пообіцяла підтримку з боку уряду.

Президент Володимир Зеленський також закликав не чекати на «потім», а вже цього року максимально підготувати масштабний проєкт з відбудови України.

Глава держави підкреслив, що саме після Другої світової війни Європа побачила, яке зростання приносить відбудова. Україну ще чекає її «економічне диво». І воно буде незабаром.

Італія , як підкреслювали її керівники, готова допомагати «на 360 градусів».

Ольга Танасійчук, Рим.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-