Воєнний стан в Україні: як це працює

Воєнний стан в Україні: як це працює

Аналітика
Укрінформ
Перші підсумки функціонування державних систем та народного господарства в умовах воєнного стану дають упевненість – усе під контролем

Минають перші дні після оголошення в країні воєнного стану. Що змінилось для українців? Чого варто чекати у найближчі дні та тижні? Нагадаємо, що таке воєнний стан, як це має працювати та підіб’ємо перші підсумки, як це запрацювало в масштабах країни.

Документи: як, де, коли

На позачерговому засіданні 26 листопада Верховна Рада підтримала запровадження воєнного стану у прикордонних з РФ та Придністров'ям областях, а також уздовж Чорного та Азовського морів. Відповідний закон «Про затвердження указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» опубліковано в офіційному виданні Верховної Ради «Голос України» 28 листопада.

В оприлюдненому Указі зазначається, що воєнний стан в України введено із 14 години 00 хвилин 26 листопада 2018 року строком на 30 діб до 14 години 00 хвилин 26 грудня 2018 року – у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, а також Донецькій, Запорізькій, Херсонській областях та внутрішніх водах України Азово-Керченської акваторії.

"Військовому командуванню (Генеральному штабу Збройних сил України, командуванням видів Збройних сил України, управлінням оперативних командувань, командирам військових з'єднань, частин Збройних сил України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Управління державної охорони України) разом із Міністерством внутрішніх справ України, іншими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування запроваджувати та здійснювати передбачені Законом України "Про правовий режим воєнного стану" заходи і повноваження, необхідні для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави", - йдеться в документі.

Також в Указі наголошується, що у зв'язку із введенням в Україні воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30-34, 38, 39, 41-44, 53 Конституції України, а також вводитися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, які передбачені частиною першою статті 8 Закону України "Про правовий режим воєнного стану".

Правовий режим воєнного стану

Згідно закону «Про правовий режим воєнного стану», «воєнний стан – це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози, відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень».

Згідно з Указом, Кабінету міністрів України, доручено ввести в дію план запровадження та забезпечення заходів правового режиму воєнного стану в Україні, а також забезпечити постачання Збройним силам України, іншим військовим формуванням матеріально-технічних ресурсів і майна, надання послуг та їх фінансування в обсягах, що необхідні для ефективного виконання покладених на них завдань в особливий період.

Державній службі України з надзвичайних ситуацій доручається невідкладно разом з обласними державними адміністраціями, іншими державними органами, установами, підприємствами, організаціями всіх форм власності привести у готовність до виконання завдань за призначенням в особливий період із введенням ступеня ПОВНА ГОТОВНІСТЬ визначені об'єкти єдиної державної системи цивільного захисту, її функціональних та територіальних підсистем.

Обласні, Київська міська державна адміністрація, органи місцевого самоврядування зобов'язуються утворити ради оборони та забезпечити сприяння військовому командуванню у запровадженні та здійсненні заходів правового режиму воєнного стану.

Міністерство закордонних справ України має забезпечити інформування в установленому порядку Генерального секретаря ООН та офіційних осіб іноземних держав про введення в Україні воєнного стану, про обмеження прав і свобод людини і громадянина, що є відхиленням від зобов'язань за Міжнародним пактом про громадянські та політичні права, та про межу цих відхилень і причини прийняття такого рішення.

На територіях, на яких введено воєнний стан, для забезпечення дії Конституції та законів України, забезпечення разом із військовим командуванням запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, оборони, цивільного захисту, громадського порядку та безпеки, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян можуть утворюватися тимчасові державні органи - військові адміністрації». Рішення про утворення військових адміністрацій приймається Президентом України за поданням обласних державних адміністрацій або військового командування.

Але наразі необхідність у створенні таких адміністрацій керівництвом державою не вбачається. Натомість місцеві органи влади мають в найкоротші терміни створити оперативні штаби з координації роботи у сфері законності, правопорядку та обороноздатності, і забезпечити недопущення порушення правопорядку та громадського спокою. Наприклад, для того, аби шахраї не завдали шкоди громадянам, в Запорізькій області тимчасово заборонили цивільним носити військову форму.

Збройні сили і оборона

Міністр оборони України Степан Полторак заявив, що вже розгорнуто пункти управління і створено координаційний центр по взаємодії з органами державної виконавчої влади та військовим командуванням. Центр працює при Міноборони і включає три об’єднані центри: один займатиметься військово-політичним керівництвом, другий – управлінням забезпечення озброєння і військовою технікою, третій – управлінням забезпечення матеріальними запасами.

Крім того, створено оперативну групу зі всіх міністерств, щоб оперативно вирішити проблеми постачання та забезпечення військ озброєнням і технікою, яке ставить військове керівництво. Міністр оборони України також наголосив, що сьогодні поповнюються всі види запасів, щоб забезпечити виконання бойових завдань Збройними Силами України.

«Жодних дій щодо часткової мобілізації громадян України до лав Збройних сил наразі не проводиться, чутки про початок мобілізації не відповідають дійсності», – наголошують в Міноборони.

У відомстві також запевняють: нинішньої чисельності Збройних сил цілком достатньо для виконання бойових завдань у зоні проведення ООС, планових ротацій, організації навчання військовослужбовців та охорони військових об’єктів у тилу. А також виконання додаткових функцій у зв’язку із введенням воєнного стану у десяти областях України.

А перед військовими комісаріатами, окрім завершення осіннього призову строковиків (яких, за законом, не направляють у зону бойових дій), нині стоїть лише одне додаткове завдання – перевірка облікової інформації щодо військового резерву першої черги. Причому таких громадян, навіть, не викликатимуть до військкоматів. Їм просто зателефонують, аби перевірити актуальність контактних номерів і уточнити адресу проживання. У разі ж зміни адреси чи номера телефону резервістам пропонують поінформувати про це самостійно. Також ведеться, як і раніше, облік заяв від добровольців.

Начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко повідомив, що з 26 листопада 2018 проводяться заходи з приведення військових частин і з’єднань ЗСУ в повну бойову готовність. За його словами, заплановано здійснити спільно з облдержадміністраціями ряд заходів щодо оперативного обладнання території.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що в цілому ситуація по країні спокійна, Нацполіція несе службу в посиленому режимі.

Прикордонна служба

Держприкордонслужба приведена в перший рівень бойової готовності і державний кордон охороняється в посиленому режимі. Прикордонні загони були доукомплектовані вогнепальною зброєю та бронетехнікою, наразі відбувається нарощення інженерно-фортифікаційного облаштування, а також здійснюється посилений моніторинг обстановки та контррозвідувальних заходів.

У пунктах пропуску посилені заходи контролю. На сьогодні обмежено в’їзд іноземців, насамперед громадян Російської Федерації – не пропускаються на територію України громадяни РФ віком від 16 до 60 осіб чоловічої статі. Щодо громадян України ніяких обмежувальних заходів не застосовується. Також за ініціативою Петра Порошенка розглядається питання посилення вимог щодо реєстрації громадян РФ у областях, де введено воєнний стан.

З 29 листопада Україна закрила в’їзд до окупованого росіянами Криму для іноземців. Якщо раніше іноземці без українського паспорту мали право перетинати адмінкордон з Кримом за наявності дозволу від Міграційної служби, то на час дії воєнного стану адміністративний кордон у окупованим Кримом зможуть перетинати лише громадяни України. "Іноземці, які до цього часу на законних підставах в'їхали до тимчасово окупованого Криму, будуть пропущені на материкову Україну через адміністративну межу.

Володимир Омелян
Володимир Омелян

Інфраструктура

Міністр інфраструктури України Володимир Омелян заявив, що у зв'язку із введенням воєнного стану прийнято рішення про посилення охорони стратегічних вузлів УЗ, аеропортів, вокзалів. ПАТ "Укрзалізниця" працює стабільно і переходить на спеціальний посилений режим військових перевезень. Про що заявив в.о. голови правління ПАТ "Укрзалізниця" Євген Кравцов під час брифінгу у Києві. За його словами, жодних негативних змін до функціонування пасажирського залізничного транспорту не було внесено і Укрзалізниця забезпечує функціонування у звичному режимі. Наприклад, планує додавати кількість поїздів для пасажирських перевезень на зимові свята. Змін в графіку руху поїздів не передбачається, і якщо будуть, то лише у випадку вторгнення Росії на сухопутну частину України.

Система цивільного захисту

Уряд ухвалив рішення про переведення системи цивільного захисту в особливий режим на виконання закону про запровадження у 10 областях України воєнного стану, а 4-5 грудня в цих областях пройдуть командно-штабні навчання.

Посилиться санітарно-епідемічний контроль за навколишнім середовищем, зокрема, Центр громадського здоров’я (ЦГЗ) вводить посилений режим роботи відділу з реагування на надзвичайні події.

Головне воєнно-медичне управління Міністерство оборони отримало завдання розгорнути додаткові госпіталі.

Фінанси

Голова НБУ Яків Смолій заявив, що введення воєнного стану не позначиться на банківській системі України – банківські відділення та офіси працюватимуть у звичайному режимі. Банки на сьогодні є достатньо стійкими, ліквідними та капіталізованими, а запровадження воєнного стану ризиків для стабільності фінансової системи не створює. Відповідно, жодні адміністративні обмеження на валютному чи грошово-кредитному ринку Національним банком не запроваджуються.

У Міжнародному валютному фонді також не бачать причин для призупинення співпраці з Україною у випадку впровадження воєнного стану у нашій країні. Про це йдеться у заяві постійного представника МВФ в Україні Йости Люнгмана, текст якої є у розпорядженні Укрінформу.

Введення в Україні воєнного стану не вплине на виплату пенсій, заробітних плат та соціальних платежів. “З огляду на стабільну і прогнозовану фінансово-економічну ситуацію в країні, всі соціальні платежі, допомоги, пенсії, зарплати та інші виплати будуть здійснюватися вчасно, в повному обсязі і без будь-яких обмежень", – заявив віце-прем'єр-міністр – міністр соціальної політики Павло Розенко.

Мобільний зв’язок

Мережі мобільного та фіксованого зв'язку працюють в звичайному режимі, і у абонентів немає приводу для занепокоєння. Мобільні оператори "Київстар", "Vodafone Україна" і lifecell заявили, що згідно із законодавством, обов'язком операторів є забезпечення повної готовності своїх мереж до роботи в умовах воєнного стану, в тому числі, і можливість оповіщення абонентів.

Продовольство

Мінагро, на яке покладено завдання забезпечення продовольчої безпеки в країні, не бачить підстав для виникнення дисбалансу внаслідок дії воєнного стану в деяких областях України. Міністерство веде регулярну статистику щодо забезпечення регіонів основними продуктами харчування, зокрема, в які з областей необхідне додаткове постачання, а які є на повному самозабезпеченні. Оперативні дані свідчать, що пропозиція продуктів значно перевищує попит, – повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк.

Гуманітарна сфера

Затверджений парламентом Указ Президента України, яким запроваджується воєнний стан у 10 областях, жодним чином не впливає на звичну роботу закладів освіти сьогодні. Будь-які зміни можливі винятково у разі, якщо цього потребуватиме безпека дітей та захист країни. Таке роз’яснення надало Міністерство освіти і науки України. Жодних змін щодо пропускного режиму в закладах, графіку їхньої роботи тощо наразі не передбачається. “У разі змін обстановки батьки, вчителі та інші зацікавлені особи одразу отримають усю необхідну інформацію», - додала міністр Лілія Гриневич.

У Міністерстві культури України заявляють, що усі установи, організації та заклади культури на час дії воєнного стану функціонують у штатному режимі.

Міністерство молоді та спорту працює у штатному режимі: реалізуються молодіжні заходи та проекти, проводяться і фінансуються заплановані навчально-тренувальні збори національних збірних команд, виїзди на міжнародні змагання (крім країни-агресора РФ), спортивні та фізкультурно-оздоровчі заходи передбачені в Єдиному календарному плані на 2018 рік". Міністерство повідомило, що рішення про участь спортсменів-військовослужбовців та офіцерів ЗСУ, Нацгвардії, СБУ, МВС, Держприкордонслужби, інших силових відомств у спортивних заходах в умовах воєнного стану приймається їхнім безпосереднім командуванням.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман зазначив, що запровадження воєнного стану також не вплине на умови ведення бізнесу в Україні і жодним чином не обмежує права і свободи громадян у веденні комерційної діяльності.

Вибори

Голова Верховної Ради Андрій Парубій 28 листопада підписав постанову про призначення виборів Президента України на 31 березня 2019 року. Відповідний статус документа позначений на сайті парламенту. Президент України Петро Порошенко заявив, що закон не передбачає можливості для президента подовжити термін дії воєнного стану без згоди парламенту.

Чергові вибори до Верховної Ради відбудуться 27 жовтня 2019 року. При цьому ЦВК має надати роз'яснення, яким чином вона трактує статтю 19 закону про особливий порядок воєнного стану, а ВР має підготувати зміни до закону про місцеві вибори, які конкретизують процес поновлення виборчого процесу в об’єднаних територіальних громадах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-