У Києві пройде акція “Порожні стільці” на підтримку політв’язнів Кремля

У Києві пройде акція “Порожні стільці” на підтримку політв’язнів Кремля

Укрінформ
На Михайлівській площі у Києві 15 листопада відбудеться акція “Порожні стільці” на підтримку українських політичних в’язнів у Росії й Криму, а також полонених у ОРДЛО.

Про це повідомляється на сторінці заходу у Facebook.

"Цього року до акції “Порожні стільці” в Києві приєднаються не лише правозахисники, громадські та культурні активісти, а й політики та дипломати, аби висловити свою підтримку українським заручникам Кремля та їхнім рідним, а також продемонструвати спільність зусиль, спрямованих на звільнення українських політв’язнів та полонених", - йдеться у повідомленні.

Участь в акції, зокрема, візьмуть, перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, заступник міністра закордонних справ Василь Боднар, акторка Ірма Вітовська-Ванца, донька журналіста Укрінформу, політв’язня Кремля Романа Сущенка Юлія та інші.

Читайте також: Росія відмовилася від скликання позачергового засідання ТКГ

Організаторами цьогорічної акції є український ПЕН (PEN Ukraine) та Центр Громадянських Свобод.

Як відомо, з кінця 1980-х років з ініціативи PEN International порожній стілець символізує автора, який не може бути присутнім на певній події через ув’язнення, затримання, зникнення, загрозу життю чи вбивство. Відтоді 15 листопада в усьому світі є Днем ув’язненого письменника, з нагоди якого в різних містах, де діє ПЕН, відбуваються правозахисні акції та перформанси.

Власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, порушуючи міжнародні правила, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 року йому пред'явили звинувачення у шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ це спростували.

Мосміськсуд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення у колонії суворого режиму, 12 вересня Верховний суд Росії визнав це рішення законним.

8 жовтня стало відомо про етапування Романа Сущенка до місця відбування покарання. 7 листопада ФСВП Росії повідомила Посольству України у Москві, що Сущенка етапували до ФКУ ВК-11 УФСВП Росії по Кіровській області (місто Кірово-Чепецьк, село Утробіно).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-