У Чернігові попрощалися з Валерієм Сараною – борцем за незалежність України

У Чернігові попрощалися з Валерієм Сараною – борцем за незалежність України

Укрінформ
У Чернігові сьогодні відбулося прощання з відомим громадським діячем і борцем за незалежність України, першим головою Чернігівської крайової організації Народного Руху України Валерієм Сараною.

Вын помер 26 серпня на 72-му році життя, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Він був світочем, він був полум’яним патріотом, його серце наповнювала любов до рідної землі, до України, до рідного народу", - сказав у заключному слові після відспівування небіжчика керівник Чернігівської єпархії УПЦ (КП), архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря).

Після релігійного обряду в Катерининській церкві Чернігова під стінами храму відбувся прощальний мітинг. Участь у ньому взяли як чернігівці, так і друзі й соратники патріота, що приїхали з різних міст.

"Це величезна втрата для України, для людей і для великої рухівської родини. Тому що стільки, скільки зробив для України Валерій Юрійович, дуже мало хто зробив", - сказав, зокрема, голова партії "Народний рух України", народний депутат Віктор Кривенко.

А багаторічний очільник Руху на Чернігівщині Володимир Ступак зазначив, що Сарана - це ціла епоха. "Завдяки йому в 1989-90 роках піднялися сотні, а потім тисячі людей. Саме він був тим поводирем, за яким пішли люди. Потім уже створювались "Просвіта", Рух, інші політичні сили, але Валерій Сарана завжди був самим собою, людиною правдивою і на всіх посадах - державних, громадських, політичних він боровся за Україну", - проголосив Ступак.

Поховали Сарану на чернігівському міському кладовищі "Яцево".

За словами представника Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області Сергія Бутка, помер Валерій Сарана раптово.

Нагадаємо, Валерій Сарана був одним із засновників Чернігівського обласного товариства української мови ім. Т.Г. Шевченка. 29 січня 1991 року він очолював делегацію Народного Руху на першому публічному вшануванні подвигу героїв Крут на місці бою з російськими більшовицькими військами. Відтоді пам’ять захисників УНР там щороку вшановується на національному рівні. Символічно, що вже пенсіонером саме Сарана в 2007-2012 роках був керівником будівництва та першим директором Меморіального комплексу "Пам’яті героїв Крут".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-