Як разом вирішувати проблеми: семінар для ОТГ пройшов на Миколаївщині

Як разом вирішувати проблеми: семінар для ОТГ пройшов на Миколаївщині

Децентралізація
Укрінформ
Чи потрібно громадам з різних територій співпрацювати між собою? Які принципи та форми міжмуніципального співробітництва можуть стати у пригоді ОТГ?

Чи поширені ці практики в Україні? Що таке державне та недержавне стимулювання співробітництва громад? Ці та інші питання порушувалися 22 червня під час семінару «Міжмуніципальне співробітництво – інструмент успішного розвитку громад», організованому Миколаївським центром розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Головна ідея міжмуніципального співробітництва полягає в тому, що громади можуть вирішувати характерні для кожної з них проблеми не окремо кожна, а спільно. Ця процедура передбачена законом про співробітництво громад. Мінекономрозвитку підтримує цей процес, допомагає в укладанні договорів і реєструє їх. Але ОТГ укладають такі договори добровільно, самостійно і вони не потребують спеціальної процедури погодження», - розповідає експерт з місцевих фінансів Миколаївського ЦРМС Юлія Кірвас.

Щоправда, подібні угоди мають складатися відповідно до чинного законодавства, тому цей семінар і має на меті допомогти членам ОТГ Миколаївщини засвоїти цей процес і здобути відповідні навички. Адже окрім теоретичної частини тут проводяться практичні заняття з укладання договорів.

«Крім того, наразі в державі запроваджуються нові підходи і методи регулювання розвитку регіонів, у тому числі і на місцевому рівні. Тож наше завдання - донести до ОТГ інформацію, як правильно використовувати ті чи інші інструменти, що надаються як державними, так і приватними інституціями для стимулювання їх розвитку. Йдеться про різноманітні фонди та організації, які можуть допомогти реалізувати ті чи інші проекти у тому числі і фінансово», - додав експерт з регіонального розвитку Миколаївського ЦРМС Микола Дурман.

Відтак, якщо громада не може самостійно вирішити ту чи іншу проблему, бо вона потребує певних фінансових та інших затрат, то кращої форми як міжмуніципальне співробітництво годі знайти.

Приміром, питання пожежної безпеки. Якщо громада невеличка, їй самій купувати спецавтомобіль, утримувати його і працівників буде не по силі. А якщо об'єднатися з сусідами - все стане набагато реальнішим і дешевшим.

«Є приклади, коли завдяки таким угодам селяни отримують послугу з перевезення маршрутними таксі, яким просто продовжують маршрут у ту чи іншу точку. Активно до цього долучаються освітні заклади, бо у них з'являється можливість проводити спільно свої заходи. Перспективним у цьому напрямку є створення ЦНАПів. А загалом, співпрацювати можна в будь-яких галузях і сферах, головне, щоб громади могли домовитися і захотіли щось зробити», - впевнена експерт з місцевих фінансів Миколаївського ЦРМС Юлія Кірвас.

Читайте також: Посли країн G7 задоволені змінами в ОТГ на Чернігівщині

Якщо ж когось таке співробітництво чимось не влаштує, то після закінчення терміну договору його можна більше не укладати. Як правило, наразі такі договори діють від 6 місяців до року. Але окремі громади вже навіть пролонговують їх.

Долучатись до цього процесу можуть будь-які громади, включаючи обласні центри і сільські ради, де ще не створено ОТГ.

Наразі в Україні вже долучилися до цього процесу 800 громад, які уклали 160 договорів. А от що стосується Миколаївщини, то вона пасе задніх - тут немає жодного договору про міжмуніципальне співробітництво. Проте певні напрацювання у цьому напрямку вже є.

Наприклад, Доманівська ОТГ активно працює щодо співробітництва в освітній сфері, Коблевська громада планує створити агрокластер для надання послуг відпочивальникам, Широківська ОТГ хоче об'єднатися з навколишніми селами для вирішення спільних комунальних проблем тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-