Москаль пояснив, чому не підписує план створення ОТГ

Москаль пояснив, чому не підписує план створення ОТГ

Децентралізація
Укрінформ
Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль не підписуватиме перспективний план створення ОТГ в області через недосконале законодавство.

Про це Москаль сказав в Івано-Франківську, де проходить спільне засідання комітетів ВР щодо розвитку транспортної інфраструктури Карпатського регіону, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу щодо неузгодження на Закарпатті плану створення ОТГ.

«Підписувати перспективний план я не буду, бо не маю таких повноважень. Я подав до Верховного суду України, аби він розглянув це питання. Нехай законодавець, який пише такі закони, навчиться їх писати. Якщо ми пишемо перспективний план, то ми залишаємо добровільність населеного пункту, бо він мусить об’єднатися з тими, з ким насправді не хоче. Є різниця, коли дівчина собі знаходить жениха, а коли їй шукають жениха батьки. Друге. Законодавець мав чітко вказати часові рамки, коли обласні держадміністрації мають розробити цей план, коли надати його облраді, а коли вона має ухвалити той план. Хто має до мене претензії, нехай вчить право. Бо той документ (Закон України "Про добровільне об’єднання територіальних громад" – ред.) нікчемний і складений з порушеннями Конституції України та її законів», - зазначив Москаль.

Він зауважив, що знайшов 12 невідповідностей у законі про добровільне об’єднання громад з Конституцією України. Також, голова Закарпатської ОДА переконаний, що створення ОТГ призводить до просідання районних бюджетів.

Читайте також: На Закарпатті треба відкрити ще 34 КПП з країнами Європи - Москаль

«Об’єднання громад було створено для залучення інвестицій та створення робочих місць. Нічого цього не робиться через те, що вони отримали право не сплачувати податки до районного бюджету, а залишати їх собі. Таким чином районні бюджети просіли і стали неспроможними, тоді як на них залишилася вся інфраструктура: діти з об’єднаної громади ходять у художню та музичні школи, спортивні заклади та бібліотеки», - зазначив Москаль і додав, що вся відповідальність за утримання цих закладів лягла на обласні адміністрації.

Як раніше повідомляв Укрінформ, днями голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль направив позов до Верховного суду України з тим, аби скасувати «Закон про добровільне об'єднання громад» як неконституційний.

Закарпаття лишається єдиною областю, де досі не затверджено перспективний план утворення ОТГ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-