На Херсонщині спалили 9 тисяч тушок птахів, які загинули в Чорному морі

На Херсонщині спалили 9 тисяч тушок птахів, які загинули в Чорному морі

Укрінформ
На Херсонщині утилізували близько 9 тис. мертвих диких водоплавних птахів, які загинули у Чорному морі від пастерельозу, і у першій декаді січня були принесені морем на узбережжя Каланчацького району Херсонщини.

Про це у розмові з кореспондентом Укрінформу розповів Віталій Боярський, начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, лабораторія якого виявила у біоматеріалі загиблих птахів дану хворобу.

"Причиною загибелі птахів стала бактеріальна хвороба пастерельоз. На сьогодні з того, що вже зібрано і спалено (тушок мертвих диких водоплавних птахів - ред.), можемо говорити загалом про близько 9 тис. загиблих птахів. Майже всі - це лиски, а також два лебеді та пара диких качок", - розповів Боярський.

За його словами, досить було захворіти на пастерельоз лише одній лисці, і за великих скупчень цих птахів, що спостерігаються зараз на узбережжі Чорного моря, решта заразилися цією хворобою. "Лиски збиваються у зграї на узбережжі, велика їх кількість у районі півострова Крим. Вони дислокуються біля узбережжя тому, що годуються водоростями із дна, як правило, на мілині. Її (лиски - ред.) великі скупчення спостерігаються у прибережній зоні", - зазначив фахівець.

Читайте також: На Херсонщині планують створити новий курорт

Усі мертві птахи, виявлені на морському узбережжі в Каланчацькому районі, були прибиті до прибережної зони довжиною 6 кілометрів. "Найвірогідніше, вони загинули десь у морi. А джерела зараження - це якраз перетин (на північному Причорномор'ї - ред.) міграційних шляхів (диких птахів - ред.) із Західної Європи, із Російської Федерації, тож можливо десь звідти (принесли птахи дану хворобу - ред.). Але звідки прийшло джерело, про це зараз можна лише гадати, адже серед загиблих птахів не було виявлено жодного окільцьованого птаха (з інформацією, що дозволяє визначити, звідки він прилетів - ред.)", - констатує Боярський.

Як він повідомив, загальна кількість виявлених на Херсонщині загиблих від пастерельозу диких водоплавних птахів може бути дещо більшою, ніж було зібрано мертвих тушок. Адже частину їх, швидше за все, з'їли лисиці та інші тварини. 

Зараз на морському узбережжі Каланчацького району більше не знаходять мертвих тушок диких водоплавних птахів. "Падіж припинився. Нових осередків немає", - сказав Боярський.

Як заявив фахівець, пастерельозом хворіють усі теплокровні, у тому числі і люди. "Скажімо так, це хвороба безгосподарності, тобто, якщо людина не слідкує за гігієною, то може заразитися. У їжу вживати хвору птицю, звичайно ж, не можна, але якщо людина, наприклад, не знаючи про те, що птиця хвора, зварить її та з'їсть, то не захворіє, адже високі температури вбивають бактерію. В господарствах (птахівничих підприємствах - ред.), якщо ця хвороба виникає, то здорову птицю вбивають, і вона йде на промислову переробку, тобто її термічно переробляють, а хвору птицю та ту, щодо якої є підозра у захворюванні, знищують і спалюють", - розповів начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини ГУ Держпродспоживслужби в області.

Наразі ж, навіть з огляду на те, що у Каланчацькому районі вже не виявляють нових тушок мертвих диких водоплавних птахів, ситуація тут перебуває під пильним контролем.

За словами Боярського, карантин у розташованих у зоні виявлення мертвих птахів населених пунктах офіційно не оголошували, адже інструкція не передбачає карантинних обмежень на дику фауну. Але з метою профілактики затверджено план заходів, згідно з яким місцевими органами влади проводиться щоденний моніторинг, у тому числі стану птиці у домашніх господарствах населення. Відповідну вказівку щоденно моніторити ситуацію і повідомляти про можливі факти виявлення мертвих диких птахів та звірів отримали також і місцеві мисливські організації.

Як повідомляв Укрінформ, на Херсонщині у Каланчацькому районі на чорноморському узбережжі зафіксована масова загибель диких водоплавних птахів. 7 січня 2018 року між селом Хорли та півостровом Карабай Каланчацького району зі сторони Чорного моря вздовж урізу води до берега прибило більше 5 тис. трупів диких водоплавних птахів. Державною екологічною інспекцією Північно-Західного регіону Чорного моря біля місця події було відібрано проби води, перевищень у воді забруднюючих та отруйних речовин не встановлено.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-