Глава УГКЦ освятив меморіал пам’яті жертв псевдособору 1946 року

Глава УГКЦ освятив меморіал пам’яті жертв псевдособору 1946 року

Фото
Укрінформ
Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав напередодні увечері у селі Мушкатівка на Тернопільщині відкрив та освятив єдиний в Україні меморіал пам’яті жертвам псевдособору 1946 року.

 Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Глава УГКЦ освятив на Тернопільщині меморіал пам’яті жертв псевдособору 1946 року / Фото: Олег Снітовський, Укрінформ

«Ми згадуємо жертв Львівського псевдособору не тому, щоб комусь дорікати чи плекати ненависть до когось. Проте ми сьогодні навіть в екуменічному діалозі повинні говорити правду. Маємо говорити сучасною мовою, якою спілкується католицька церква з усім православним світом, що Львівський псевдособор є ні що інше, як найбільший в історії ХХ ст. акт православного уніатизму. Що це означає? Насильно ліквідуючи, відриваючи від частини якоїсь церкви за допомогою державної влади ціною людських жертв, ця церква намагається зрости у своїй кількості і майні. Таку правду потрібно говорити, щоб навіть у розумінні з православним світом ми все ж таки казали правду. І це буде говорити цей пам’ятний знак. А ми пам’ятаємо, що треба прощати і лікувати рани”, - сказав Глава ЦГКЦ.

За його словами, тисячі священиків, монахів і монахинь, сотні тисяч вірних УГКЦ опинилися в лабетах смерті і, не вагаючись, готові були віддати своє життя за свою віру, церкву та народ. Результатом цього псевдособору були десятки тисяч жертв, які є скарбом і багатством і нашої Церкви, і нашого народу, підкреслив Святослав Шевчук.

Читайте також: У Литві за участю глави УГКЦ відзначають 400-річчя Василіянського чину

У відкритті меморіалу взяли участь представники вищого духовенства Тернопільщини та Буковини, керівники Тернопільської області, меценати та мешканці села.

Львівський псевдособор тривав з 8 по 10 березня 1946 року. Він не визнаний Ватиканом і скликаний у Львові згідно з планом більшовицької влади із ліквідації УГКЦ. На цьому соборі не було жодного єпископа УГКЦ. Тому він був лише неканонічним зібранням, і вся католицька церква вважає його псевдособором.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-