У Литві за участю глави УГКЦ відзначають 400-річчя Василіянського чину

У Литві за участю глави УГКЦ відзначають 400-річчя Василіянського чину

Фото, відео
Укрінформ
Урочисте відзначення на честь 400-річчя Чину Святого Василія Великого за участю Предстоятеля УГКЦ Блаженнійшого Святослава (Шевчука) розпочалося у Литовському державному історичному архіві з відкриття виставки документів з історії ЧСВВ.  

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Вільнюс – це своєрідна столиця унійної київської церкви, де століттями мешкали мої великі попередники. Звідси, з монастиря при храмі Св.Трійці, де багато років працював Йосафат (Кунцевич), почалася реформа монашества нашої Церкви, яку ми сьогодні знаємо як ченців Чину Св. Василія Великого. Тому в мене таке враження, що ми всі приїхали додому, в тому числі і я, як голова УКГЦ, щоб віддати шану тому місту, тому народові, з яким українська історія так нерозривно пов’язана», - сказав Блаженнійший Святослав.

Він також окремо подякував сучасним науковцям, які підготували цю надзвичай цікаву виставку. Згадав і вчених минулого, що зуміли зберегти документи попри всі негоди та війни, які були на цій землі. Разом з Блаженнішим на відкритті була представницька делегація УГКЦ

Співорганізатором ювілейної виставки з історії Василіянського Чину Св.Йосафата у Литовському державному історичному архіві є Посольство України в ЛР. У заході, який привернув велику увагу литовської громадськості, також були присутні міністр культури Литви Ліана Руокітє-Йонсон, провідні місцеві ЗМІ, Посол України у Вільнюсі Володимир Яценківський, українська громада Литви, науковці.

У рамках заходів Верховний архієпископ Києво-Галицький Блаженнійший Святослав (Шевчук) зустрівся з першим віце-спікером Сейма Литовської Республіки Рімою Башкєнє. У зустрічі взяли участь, зокрема, віце-спікер Сейма Арвідас Некрошюс, голова комітету з питань соціального захисту та зайнятості Альгірдас Сісас, голова Комітету з питань безпеки і оборони Вітаутас Бакас, заступник голови Комітету з закордонних справ Егідіюс Варейкіс, член Комітету з закордонних справ, голова підкомітету з трансатлантичних зв’язків та демократичного розвитку Жигімантас Павільоніс.

Читайте також: В Італії відроджують забутий український монастир

У ході зустрічі сторони відзначили високий рівень двосторонніх відносин у різних сферах, їх вагоме історичне підґрунтя. Блаженніший Святослав висловив подяку литовській стороні за надання всебічної підтримки Україні, поінформував про цілі розвитку Української греко-католицької церкви в Україні та у світі. Литовською стороною, зокрема, було висловлено готовність щодо надання подальшої підтримки Українській державі. 

У цей же день у Посольстві України в Литві відбулася дружня зустріч делегації УГКЦ, колективу Посольства, представників акредитованого у Литві дипломатичного корпусу, української громади Литви та литовської громадськості.

Відео: Олег Кудрін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-