Після обшуків Окружний суд Києва скаржиться на тиск із боку НАБУ

Після обшуків Окружний суд Києва скаржиться на тиск із боку НАБУ

Укрінформ
Збори суддів Окружного адміністративного суду міста Києва ухвалили рішення звернутися до Вищої ради правосуддя, Ради суддів та Генпрокуратури через обшуки Національного антикорупційного бюро в кабінеті голови суду Павла Вовка.

Про це інформує прес-служба суду.

"Судді висловили занепокоєння даною ситуацією і вважають, що обшуки у кабінеті голови суду – це тиск зокрема на Окружний адміністративний суд міста Києва та всю судову гілку в цілому. Дії осіб з нашивками НАБУ не можна назвати не інакше ніж правовим свавіллям, адже на вимогу заступника голови суду жодних процесуальних документів, які б дозволяли проводити слідчі дії у приміщенні суду, згаданими особами надано не було. Також вони відмовились надати пояснення та повідомити, хто проводить слідчі дії", - йдеться у зверненні.

Судді розцінюють дії детективів НАБУ виключно як тиск на них, оскільки наразі на розгляді у суді перебувають п’ять справ, де відповідачем є або НАБУ, або директор бюро Артем Ситник. Серед цих справ є і дві резонансні, зокрема, оскаржуються результати інтернет-голосування за членів Громадської ради при НАБУ та оскаржується призначення заступника НАБУ Гізо Углави, оскільки, за інформацією, яку надав позивач, Углава має два громадянства.

На зборах було ухвалено рішення – звернутися до Вищої ради правосуддя та Ради суддів України щодо визнання факту втручання НАБУ у діяльність Окружного адміністративного суду міста Києва та факту здійснення тиску на суддів. Також суд просить вжити заходів щодо забезпечення незалежності суддів Окружного адміністративного суду міста Києва та авторитету правосуддя від протиправних, на думку суддів, дій НАБУ.

Збори суддів звернулися і до Генеральної прокуратури України, щоб вона також дала оцінку як діям представників НАБУ, так і судді Галицького районного суду міста Львова, який надав дозвіл на обшук в Окружному адміністративному суді міста Києва. 

Як зазначили у суді, збори суддів відбулися за участю голови Вовка, який приступив до виконання своїх обов’язків.

Як повідомляв Укрінформ, 26 травня співробітники НАБУ прийшли з обшуками до ОАСК. Пізніше в НАБУ повідомили, що обшуки в будівлі суду пройшли в рамках розслідування кримінальної справи, зареєстрованої 9 грудня 2016 року на підставі аналізу е-декларації за фактом незаконного збагачення голови ОАСК Павла Вовка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-