рф може припинити постачання газу у Європу, до цього треба готуватися – Президент

рф може припинити постачання газу у Європу, до цього треба готуватися – Президент

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський наголосив, що росія ніколи не грала в енергетиці за правилами й не гратиме зараз, якщо не побачить сили, а рішення про санкційний виняток у москві сприйматимуть виключно як прояв слабкості.

Про це він сказав у вечірньому відеозверненні, повідомляє Укрінформ.

Зокрема він розповів, що сьогодні Міністерству закордонних справ довелося викликати представника Канади в Україні через абсолютно неприйнятний виняток із санкційного режиму проти росії.

"Це стосується не просто якоїсь турбіни для газопроводу «Північний потік», яку Канада не повинна була, але все ж таки вирішила передати. Передати фактично росії. Це стосується спільних правил”, - наголосив Зеленський.

Читайте також: Турбіна для Nord Stream: до МЗС України викликали канадського дипломата

За його словами, “якщо держава-терорист може витиснути такий виняток у санкціях, то яких винятків вона захоче завтра чи післязавтра?”.

“Це питання дуже небезпечне. Причому небезпечне не тільки для України, а й для всіх країн демократичного світу. Рішення про санкційний виняток будуть сприймати в москві виключно як прояв слабкості. Така їхня логіка. І якраз тепер можна не сумніватися, що росія спробує не просто максимально обмежити, а таки повністю припинити у найбільш гострий момент постачання газу у Європу. Саме до цього тепер треба готуватися, саме це тепер провокується”, - вважає Зеленський.

Читайте також: У Берліні розуміють, що рф «ремонтом» Nord Stream 1 може зупинити поставки газу

Він додав, що кожна поступка в таких умовах сприймається російським керівництвом як стимул для подальшого, сильнішого тиску.

“Звичайно, ще можна переглянути це рішення про одну турбіну, яке тягне за собою багато, багато інших проблем. росія ніколи не грала в енергетиці за правилами й не гратиме зараз, якщо не побачить сили”, - вважає Глава української держави.

Читайте також: CКУ розкритикував рішення Канади повернути газову турбіну для Nord Stream

Як повідомлялося, Міністерство закордонних справ України висловило тимчасовому повіреному у справах Канади в Україні розчарування у зв’язку з рішенням канадського уряду повернути у Німеччину газову турбіну для Nord Stream.

Уряд Канади вирішив повернути Німеччині відремонтовану газову турбіну, що використовувалася в системі трубопроводу Nord Stream. Рішення було прийнято попри заперечення уряду України, а також української діаспори в Канаді, які наголошували, що повернення турбіни підірве режим санкцій.

Читайте також: США підтримали рішення Канади про передачу турбіни для Nord Stream

У суботу міністр природних ресурсів Канади Джонатан Вілкінсон заявив, що тимчасовий дозвіл на експорт був виданий після тривалих обговорень з європейськими союзниками, а також з Міжнародним енергетичним агентством.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-