У Берліні розуміють, що рф «ремонтом» Nord Stream 1 може зупинити поставки газу

У Берліні розуміють, що рф «ремонтом» Nord Stream 1 може зупинити поставки газу

Укрінформ
У німецькому уряді зраділи рішенню Канади передати Німеччині російську газову турбіну для трубопроводу «Північний потік — 1». При цьому Берлін розуміє, що росія використовує газ як засіб шантажу.

Про це повідомляє Укрінформ.

«Ми вітаємо рішення наших канадських друзів і союзників», – коротко прокоментував журналістам канцлер ФРН Олаф Шольц.

Берлін вів непрості переговори з Оттавою, аби вмовити зробити виняток із санкцій проти рф та відправити обслуговану в Канаді турбіну виробництва німецького концерну Siemens назад до Німеччини. Таким чином Німеччина сподівається забезпечити безперебійне газопостачання напередодні зими.

росія в червні скоротила постачання газу по трубі до 40% пропускної спроможності, пославшись на проблему з турбіною. Міністр економіки Роберт Габек хоче позбавити кремль цього аргументу. При цьому сам політик визнає, що росія використовує це лише як привід, а насправді використовує енергію як зброю та засіб шантажу.

Тим часом у понеділок розпочнуться ремонтні роботи газопроводі «Північний потік - 1», які мають тривати 10 днів. Габек не виключає «кошмарного сценарію» - що путін може використати ситуацію і повністю припинити прокачування газу.

«Все можливо, все може статися. Можливо, знову надходитиме більше газу, навіть більше, ніж раніше, але може бути і так, що взагалі нічого не буде», - заявив він ЗМІ. Міністр висловив побоювання, що виділених урядом на закупівлю дорожчого зрідженого природного газу 15 млрд євро може не вистачити для заповнення газових сховищ на 80% до жовтня.

Читайте також: В Україні назвали рішення Канади повернути газпрому турбіну поганим прецедентом

Як повідомлялося, Канада вирішила повернути Німеччині газову турбіну, побудовану в Канаді компанією Siemens Energy AG, що використовувалася в системі трубопроводу Nord Stream. Рішення було прийнято попри заперечення уряду України, а також великої української діаспори в Канаді, які наголошували, що повернення турбіни підірве режим санкцій. У суботу міністр природних ресурсів Канади Джонатан Вілкінсон заявив, що тимчасовий дозвіл на експорт був виданий після тривалих обговорень з європейськими союзниками, а також з Міжнародним енергетичним агентством.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-