В Україні назвали рішення Канади повернути газпрому турбіну  поганим прецедентом

В Україні назвали рішення Канади повернути газпрому турбіну поганим прецедентом

Укрінформ
Рішення уряду Канади повернути ФРН відремонтовану турбіну для використання в газопроводі Nord Stream стало дуже поганим прецедентом винятку з санкцій.

Як передає Укрінформ, так ситуацію прокоментував генеральний директор ТОВ «Оператор ГТС України» Сергій Макогон у Фейсбуці.

«На жаль, Канада піддалась тиску та прийняла рішення повернути турбіну газпрому. Це дуже поганий прецедент винятку з санкцій. Але логіка такого рішення зрозуміла», — йдеться в дописі.

За словами Макогона, після повернення турбіни очікується, що газпром повністю відновить транзит газу до Німеччини (+100 млн куб. м на добу), що дозволить Європі продовжити накопичувати газ на зиму і, відтак, призведе до зниження цін на газ.

Натомість очільник ОГТСУ переконаний, що жодних проблем з вільними потужностями транзиту газу до ЄС наразі немає. Тому навіть після повернення турбіни газпром продовжить «шантажувати Європу».

«Але я вважаю, що навіть після повернення турбіни газпром знайде привід і далі скорочувати постачання до ЄС. Тому що навіть без цієї турбіни у газпрома є можливість значно збільшити транзит: повністю не використовується маршрут через Польщу 90 млн куб. м на добу, та через Україну газпром використовує тільки 40% від заброньованих та сплачених потужностей, а це ще 70 млн куб. м на добу», — йдеться в повідомленні.

Макогон висловив переконання, що Європа зробить висновки з цієї ситуації і у найближчому майбутньому взагалі перестане купувати російський газ.

Читайте також: роспропаганда намагалася показати «розкол» на Заході у питанні підтримки України

Як повідомлялося, Канада вирішила повернути Німеччині газову турбіну, побудовану в Канаді компанією Siemens Energy AG, що використовувалася в системі трубопроводу Nord Stream. Рішення було прийнято попри заперечення уряду України, а також великої української діаспори в Канаді, які наголошували, що повернення турбіни підірве режим санкцій. У суботу міністр природних ресурсів Канади Джонатан Вілкінсон заявив, що тимчасовий дозвіл на експорт був виданий після тривалих обговорень з європейськими союзниками, а також з Міжнародним енергетичним агентством.

Фото: EURACTIV.COM

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-