Українська ГТС готова забезпечувати транзит газу впродовж довгого часу - Макогон

Українська ГТС готова забезпечувати транзит газу впродовж довгого часу - Макогон

Укрінформ
Українська газотранспортна система готова забезпечувати транзит газу до Європи упродовж довгого часу, однак для підтримки системи необхідний довгостроковий контракт.

Про це під час Українського газового конгресу сказав гендиректор ТОВ "Оператор ГТС України" Сергій Макогон, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Немає жодної підстави зупиняти транзит газу через технічні проблеми української ГТС... Ми впроваджуємо європейське регулювання та оперуємо європейськими стандартами. Ми інвестуємо у розвиток нашої системи і ми готові продовжувати транзит до Європи упродовж довгого часу", - сказав Макогон.

Водночас він зауважив, що Україна не зможе підтримувати існуючу газотранспортну систему без довгострокового контракту на певні обсяги транзиту.

Читайте також: Макогон: Жодних винятків на застосування європейських нормативів до Nord Stream 2 не має бути

Як повідомлялося, російський газовий монополіст "Газпром" не забронював додаткових потужностей для транзиту газу через Україну в листопаді. Починаючи з 1 жовтня 2021 року транзит зменшився на приблизно 24-25 млн кубометрів на добу до 86 млн кубометрів, хоча Газпром забронював та оплатив потужності в обсязі 109 млн кубометрів транзиту на добу.

У вересні 2021 року Газпром бронював лише 4% від додаткових гарантованих транзитних потужностей, що призвело до зменшення обсягів транспортування російського газу через Україну. Всього у вересні 2021 року транзит природного газу українською ГТС до країн Європи склав 3,257 млрд куб. м.

Фото: ukrainegasinvestmentcongress.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-