Макогон: Жодних винятків на застосування європейських нормативів до Nord Stream 2 не має бути

Макогон: Жодних винятків на застосування європейських нормативів до Nord Stream 2 не має бути

Укрінформ
Беззастережне застосування європейських нормативів до "Північного потоку - 2" унеможливить використання Росією газу як зброї.

Як передає Укрінформ, таку думку висловив у Фейсбуці генеральний директор ТОВ "Оператор ГТС України" (ОГТСУ) Сергій Макогон. 

"Енергетична безпека України є невід’ємною складовою безпеки Євроатлантичного регіону – саме цю ідею я пояснював партнерам України на засіданні Політичного комітету Альянсу з енергетичної безпеки", - зауважив він.

За словами Макогона, щоб не дозволити Росії використовувати газ як зброю, необхідно звернути увагу на три моменти.

Читайте також: Nord Stream 2: Дуда хоче дискусії в НАТО, як реагувати на енергетичний виклик

"Жодних винятків на застосування норм Третього енергетичного пакету для «Північного потоку-2». Сила Європи випливає з верховенства права. ЄС буде захищений, якщо правила будуть застосовуватися до всіх маршрутів", - заявив очільник ОГТСУ.

Крім того, потрібно зберегти фізичний транзиту газу через територію України обсягом не менше 45 млрд кубометрів на рік та дотримуватися ринкових, а не геополітичних принципів діяльності.

Як повідомлялося, 4 жовтня Данське енергетичне агентство надало дозвіл на введення в експлуатацію російського трубопроводу "Північний потік - 2".

Читайте також: Nord Stream 2 почав заповнювати першу нитку газопроводу

Російський газовий монополіст Газпром 10 вересня оголосив про завершення будівництва газопроводу «Північний потік - 2». Газогін побудований з Росії до Німеччини в обхід України по дну Балтійського моря. Єдиним акціонером проєкту є Газпром. Наразі газогін чекає на сертифікацію з боку німецького регулятора.

Проти цього проєкту виступають Україна, Польща, країни Балтії та США. Німецька сторона запевняє, що робитиме все, аби Україна зберегла свою транзитну роль і чекає від РФ гарантій того, що контракт на транзит газу територією України буде продовжено після того, як закінчиться нинішній, п'ятирічний, підписаний у грудні 2019 року.

Фото: пресслужба Оператора ГТС України

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-