Україна і Латвія домовилися про посилення співпраці у багатьох сферах

Україна і Латвія домовилися про посилення співпраці у багатьох сферах

Фото
Укрінформ
Україна і Латвія посилять співпрацю у сфері транспорту та логістики, сільського господарства, IT-технологій, охорони навколишнього середовища, технічного регулювання та стандартизації.

Про це йшлося під час засідання Міжурядової українсько-латвійської комісії з питань економічного, промислового та науково-технічного співробітництва у Ризі (Латвійська Республіка), повідомляється на Урядовому порталі.

З українського боку комісію очолює віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, латвійського – Міністр економіки Латвійської Республіки Ралфс Неміро. В засіданні комісії взяли участь представники урядів двох країн.

“За результатами засідання комісії сторонами досягнуто домовленостей у частині розроблення перспективних логістичних рішень Латвія – Україна в контексті вантажопотоків Європа – Азія з використанням транскаспійських маршрутів та контейнерного потяга «ЗУБР». Розширення співробітництва планується також через продовження започаткованого у 2018 р. проекту з перевезення українських зернових вантажів територією Білорусі до Лієпайського зернового порту (Латвія) з подальшим реекспортом”, - йдеться в повідомленні.

Також досягнуто позитивного рішення в реалізації заходів у рамках двосторонньої Програми співробітництва у сфері АПК та проектів з підтримки реформування агросектора України і розширення доступу українських сільськогосподарських підприємств на ринок ЄС.

За словами Климпуш-Цинцадзе, поглиблення співпраці в сільському господарстві, на яке припадає понад 20% загальної вартості двосторонньої торгівлі товарами (95 млн дол.), має значну перспективу. Для ефективної операційної взаємодії та координації виконання спільних заходів комплексної Програми співробітництва в АПК планується візит відповідної місії з Латвії до МінАПК України.

Крім того, сторони погодили наміри щодо розвитку промислової співпраці.

Климпуш-Цинцадзе закликала латвійських колег підтримати амбітні плани України в Європейському Союзі. Зокрема, Україна розраховує укласти Угоду про оцінку відповідності та прийнятності промислової продукції (Угода ACAA). Також Україна зацікавлена у підписанні Меморандуму про взаєморозуміння щодо взаємного визнання електронних довірчих послуг з ЄС. Пілотні проекти допоможуть визначити можливі перешкоди, що заважають транскордонному використанню інструментів для електронного підписання контрактів та виставлення рахунків.

«Ми сповнені рішучості продовжувати модернізовувати країну відповідно до нашого курсу на європейську та євроатлантичну інтеграцію», – наголосила співголова комісії.

Читайте також: В Україні відновить роботу офіс Агентства інвестицій та розвитку Латвії

Віце-прем’єр також подякувала латвійським партнерам за принципову позицію щодо територіальної цілісності та суверенітету України. «Безпека та зростання економіки – це дві сторони однієї медалі. Ми маємо залишатись єдиними у протистоянні російським гібридним стратегіям», – додала Климпуш-Цинцадзе.

Крім того, Климпуш-Цинцадзе запросила міністра економіки Латвії відвідати Київ у 2020 році для проведення восьмого засідання СМК.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-